Uprava za inspekcijske poslove zabranila da KAP bude bez struje

Dodajte komentar

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenonog sistema (CGES) Dragan Laketić izjavio je „Vijestima“ da su se 5. januara ove godine obratili Upravi za inspekcijske poslove povodom nelegalne potrošnje struje Kombinata aluminijuma, ali i da im je iz Uprave odgovoreno da KAP-u ne prekidaju dotok struje jer bi to moglo izazvati havariju koja bi mogla ugroziti imovinu, ljude i životnu sredinu.

„Istim povodom obratili smo se ministarstvima ekonomije i unutrašnjih poslova. CGES nema presudan interes da KAP snabdijeva električnom energijom već prevashodno vodi računa o stabilnosti elektroenergetskog sektora“, kazao je Laketić odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je tačno da su od 1. januara ove godine omogućili KAP-u da se nezakonito snabdijeva strujom.

To je nedavno objasnio predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević pred skupštinskim Odborom za ekonomiju.

Laketić je potvrdio da im je EPCG isporučila prvu fakturu za potrošenu struju koju KAP troši od početka ove godine te da će za dva mjeseca to potraživanje biti vrijedno oko sedam miliona eura.

„Mi smatramo da tih sedam miliona CGES ne treba da plati već KAP koji je potrošio električnu energiju“, istakao je Laketić.

Ukupan dug za struju KAP-a iznosi oko 60 miliona eura od čega EPCG aluminijumsku kompaniju tereti za oko 44 miliona, Montenegrobonus za oko devet miliona, a navedenih sedam miliona CGES.

Laketić smatra da je EPCG bilo najlakše da upravo njima pošalje fakturu za struju koju troši KAP budući da je elektroenergetska kompanija do sada njima dugovala novac.

„Ovo je za sve nas sada potpuno nova situacija da jedan potrošač bez ovlašćenog snabdjevača troši električnu energiju. Takva situacija zakonom nije predviđena“, objasnio je Laketić, prenose “Vijesti”.

On je dodao da su u skladu sa naredbom Regulatorne agencije za energetiku juče razgovarali sa predstavnicima EPCG o potpisivanju ugovora o pružanju pomoćnih i sistemskih usluga, ali da nije tehnički izvodljivo da to bude potpisan u roku od 24 časa kako su tražili iz RAE. Iz Agencije su juče ostavili rok EPCG i CGES-u da do srijede otklone nepravilnosti utvrđene kontrolom snabdijevanja KAP-a strujom. U suprotnom, regulator je najavio da će energetskim kompanijama oduzeti licence.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *