Peking „potpuno spreman“ za rat valutama

Dodajte komentar

Visoki kineski bankarski zvaničnik izjavio je da je Kina „potpuno spremna“ za rat valutama i apelovao da svijet poštuje konsezus postignut na sastanku Grupe 20 o izbjegavanju konfrontacija, prenijeli su danas državni mediji.

Zamjenik guvernera Centralne banke Kine Ki Gang uputio je ovaj apel poslije sastanka ministara finansija zemalja iz Grupe 20 prošlog mjeseca. Oni su tada na sastanku u Moskvi pokušali da ublaže bojazan od izbijanja globalnog rata valutama.

Ovaj strah podstaknut je nedavnim oštrim padom vrijednosti japanskog jena. Kritičari smatraju da vlada u Tokiju manipuliše domaćom valutom kako bi japanski proizvođači lakše izvozili robu i bili konkurentniji od azijskih suparnika.

Ki je rekao da rat valutama može da se izbjegne ako velike zemlje budu poštovale konsenzus unutar G20 o tome da monetarna politika treba da služi prvenstveno kao alat za domaću ekonomiju, navodi Sinhua.

„Ali, Kina je potpuno spremna u smislu monetarne politike i ostalih mehanizama“, dodao je ovaj zvaničnik i naglasio da će Peking uzeti u obzir mjere koje primjenjuju centralne banke drugih zemalja.

Novi Južnokorejski predsjednik Park Geun Hje izrazila je spremnost da interveniše radi stabilizacije domaće valute vona i zaštite izvoznika, kojima ne odgovara jačanje južnokorejske valute, niti slabljenje jena, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *