Kamataši i zelenašenje u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Ze­le­na­še­njem ili ne­le­gal­nim po­zajm­lji­va­njem nov­ca uz vi­so­ke ka­ma­te po­sled­njih go­di­na u Cr­noj Go­ri se ba­vi sve ve­ći broj lju­di. U pri­log ovom uno­snom bi­zni­su ide i či­nje­ni­ca da ban­ke sve te­že odo­bra­va­ju kre­di­te, pa se „ze­le­na­ši­ma” za po­zaj­mi­cu obra­ća sve ve­ći broj osi­ro­ma­še­nih gra­đa­na. Ide­al­nom am­bi­jen­tu za ze­le­na­še­nje do­pri­no­si i sa­zna­nje da je do­ka­zi­va­nje tog kri­vič­nog dje­la iz­u­zet­no kom­pli­ko­va­no i ne­ri­jet­ko ne od­mak­ne da­lje od tu­ži­la­štva, a žr­tve se zbog ozbilj­nih pri­jet­nji ne usu­đu­ju da ih pri­ja­ve. 

Upra­vi po­li­ci­je pro­šle go­di­ne su pri­ja­vlje­na tri slu­ča­ja ze­le­na­še­nja, ali je nad­le­žno tu­ži­la­štvo utvr­di­lo da u nji­ma ne­ma ele­me­na­ta kri­vič­nog dje­la. To­kom 2011. go­di­ne ni­je bi­lo pro­ce­su­i­ra­nih slu­ča­je­va, a po­sled­nje pri­ja­ve po­li­ci­ji sti­gle su to­kom 2010. go­di­ne, ka­da je ne­ko­li­ko Be­ra­na­ca zbog pre­vi­so­ke ka­ma­te i na­go­mi­la­nog du­ga od­lu­či­lo da pri­ja­vi če­tvo­ri­cu su­gra­đa­na jer ih dr­že u „du­žnič­kom rop­stvu”. Sud­ski po­stup­ci po pri­ja­va­ma iz te go­di­ne su još u to­ku, a Be­ran­ci ko­ji prav­du tra­že na su­du tvr­de da su za po­zajm­lje­nih iz­me­đu 12.000 i 90.000 eura mje­seč­no pla­ća­li ka­ma­tu od pet do 12 od­sto, za­vi­sno od vi­si­ne glav­ni­ce. Ni cr­no­gor­ski su­do­vi se to­kom pret­hod­ne tri go­di­ne ni­je­su umo­ri­li utvr­đu­ju­ći da li je bi­lo ze­le­na­še­nja. Pre­ma zva­nič­nim po­da­ci­ma, tim slu­ča­je­vi­ma ba­vi­li su se sve­ga de­vet pu­ta.

Ne­dav­no je Osnov­ni sud u Pod­go­ri­ci, usled ne­do­stat­ka do­ka­za, oslo­bo­dio Mi­la­di­na Ba­ra­ća op­tu­žbi za kri­vič­no dje­lo ze­le­na­še­nje, na šte­tu Mi­li­vo­ja Mu­go­še. Ba­ra­ću se sta­vlja­lo na te­ret da je 27. apri­la 2004. go­di­ne „za se­be ugo­vo­rio ne­zra­zmjer­nu imo­vin­sku ko­rist is­ko­ri­šća­va­ju­ći pri­tom te­ške pri­li­ke i nu­ždu ošte­će­nog”. On je pre­ko po­sred­ni­ka obe­ćao Mu­go­ši po­zaj­mi­cu od 25.000 eura, uz mje­seč­nu ka­ma­tu od šest od­sto. Za uz­vrat je Mu­go­ša tre­ba­lo da pot­pi­še ugo­vor o fi­du­ci­o­nom pre­no­su pra­va na ku­ću od 148 kva­da­ra­ta u Do­njoj Go­ri­ci, na šta je i pri­stao, jer mu je sin bio bo­le­stan, a pa­re su mu bi­le neo­p­hod­ne za li­je­če­nje. Spor­ni ugo­vor po ko­jem je ku­ća pro­da­ta za 25.000 eura je ovje­ren u Osnov­nom su­du u Pod­go­ri­ci, a, pre­ma op­tu­žni­ci pra­va vri­jed­nost tog objek­ta je 81.400 eura. Ova­kva pre­su­da je sa­mo jed­na u ni­zu za kri­vič­no dje­lo ze­le­na­še­nje ko­je je osta­lo ne­do­ka­za­no jer je u pro­te­kle tri go­di­ne od de­vet slu­ča­je­va ze­le­na­še­nja sa­mo u dva pred­me­ta pro­ces okon­čan osu­đu­ju­ćom pre­su­dom. Sud u Nik­ši­ću je jed­no li­ce osu­dio na go­di­nu za­tvo­ra zbog ze­le­na­še­nja, dok je u ko­tor­skom su­du iz­re­če­na uslov­na ka­zna od tri mje­se­ca. Osta­li su ili oslo­bo­đe­ni ili je po­stu­pak ob­u­sta­vljen.

Kri­mi­no­log Ve­li­mir Ra­ko­če­vić je po­ja­snio da žr­tve ze­le­na­ša, osim što gu­be ma­te­ri­jal­na sred­stva, ima­ju i psi­hič­kih pro­ble­ma. Isto­vre­me­no, iz stra­ha ne pri­ja­vlju­ju po­li­ci­ji šta im se do­ga­đa.

– Žr­tve se ri­jet­ko od­lu­ču­ju da pri­ja­ve kri­vič­no dje­lo jer su iz­vr­ši­o­ci uglav­nom oso­be sklo­ne na­si­lju i za­stra­ši­va­nju i vr­lo če­sto im upu­ću­ju i ozbilj­ne pri­jet­nje, čak i smr­ću, uko­li­ko slu­čaj pri­ja­ve po­li­ci­ji – ka­zao je Ra­ko­če­vić.

Pre­ma nje­go­vom mi­šlje­nju, ovo kri­vič­no dje­lo kod nas ima ele­men­te or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­li­te­ta i te­ško ga je do­ka­za­ti.

Pro­cje­ne po­li­ci­je su i da se mno­ge kri­mi­nal­ne gru­pe kao se­kun­dar­nim za­ni­ma­njem ba­ve i po­zajm­lji­va­njem nov­ca uz vr­to­gla­vu ka­ma­tu. S ob­zi­rom na to ze­le­na­še­nje u Cr­noj Go­ri ni­je bi­znis po­je­din­ca već or­ga­ni­zo­va­no kri­mi­nal­no dje­lo­va­nje ču­di da po­li­ci­ja i tu­ži­la­štvo ni­je­su ni­ka­da po­kre­nu­li op­se­žni­ju ak­ci­ju hap­še­nja ka­ma­ta­ša.

Pre­ma na­vo­di­ma advo­ka­ta Mar­ka Iva­no­vi­ća, kri­vič­no dje­lo ze­le­na­še­nje se ri­jet­ko pro­ce­su­i­ra pred na­šim su­do­vi­ma uglav­nom zbog stra­ha ošte­će­nih jer su „ka­ma­ta­ši” naj­če­šće do­bro or­ga­ni­zo­va­ni i opa­sni kri­mi­nal­ci.

– Ma­li broj slu­ča­je­va ze­le­na­še­nja ko­ji se pro­ce­su­ri­ju za­vr­ši osu­đu­ju­ćom pre­su­dom, jer se „ka­ma­ta­ši” če­sto „po­kri­ju” ne­kim fik­tiv­nim prav­nim po­slom iz ko­ga pro­iz­i­la­zi da im je ošte­će­ni du­žan no­vac na ime po­zaj­mi­ce bez ka­ma­te – ka­zao je Iva­no­vić.

Ogla­si „ze­le­na­ša” i u no­vi­na­ma

Iako je neo­vla­šće­no da­va­nje po­zaj­mi­ca uz ka­ma­tu kri­vič­no dje­lo, sva­ko­dnev­no se u dnev­noj štam­pi mo­gu pro­či­ta­ti ogla­si u ko­ji­ma se nu­di po­zaj­mi­ca uz od­re­đe­nu ka­ma­tu, a kao ga­ran­ci­ja se tra­že ne­kret­ni­ne. Pri­mje­ra ra­di, za­in­te­re­so­va­ni za po­zaj­mi­ce su u pri­li­ci da se ja­ve „ze­le­na­šu” ko­ji u ogla­su na ci­je­loj stra­ni „nu­di no­vac na za­jam, ga­ran­ci­ja oba­ve­zna”, a vri­jed­nost za­lo­ga se od­re­đu­je u za­vi­sno­sti od vi­si­ne zaj­ma. Obič­no su to auto­mo­bil ili ne­kret­ni­na. Vi­si­na ka­ma­te za­vi­si od vri­jed­no­sti auto­mo­bi­la ko­ji da­te kao ga­ran­ci­ju, pa je za po­zaj­mi­cu od 500 eura ka­ma­ta 60 eura mje­seč­no. Uko­li­ko je po­zaj­mi­ca uze­ta na go­di­nu kli­jent ze­le­na­šu mo­ra da vra­ti 1.220 eura.

Ka­zna do osam go­di­na za­tvo­ra

Po­moć­nik mi­ni­stra prav­de Bran­ka La­ko­če­vić je na­ja­vi­la iz­mje­ne za­ko­na u ve­zi sa kri­vič­nim dje­lom ze­le­na­še­nje.

U pred­lo­že­nim iz­mje­na­ma osnov­ni ob­lik kri­vič­nog dje­la će osta­ti isti, ali u slu­ča­ju da se ono do­ka­že ka­zna za ze­le­na­še­nje će se kre­ta­ti od jed­ne do osam go­di­na – po­ja­sni­la je La­ko­če­vi­će­va.

U za­ko­nu se na­vo­di da će se za da­va­nje nov­ca ili dru­gih po­tro­šnih stva­ri na za­jam ne­kom li­cu, is­ko­ri­šća­va­ju­ći te­ško imo­vin­sko sta­nje, te­ške pri­li­ke, nu­ždu, la­ko­mi­sle­nost ili ne­do­volj­nu spo­sob­nost za ra­su­đi­va­nje ošte­će­nog, ka­zni­ti za­tvo­rom do tri go­di­ne i nov­ča­nom ka­znom. Ako su usled to­ga na­stu­pi­le te­ške po­sle­di­ce za ošte­će­nog ili je uči­ni­lac pri­ba­vio imo­vin­sku ko­rist u iz­no­su ko­ji pre­la­zi tri hi­lja­de eura, ka­zni­će se za­tvo­rom od šest mje­se­ci do pet go­di­na i nov­ča­nom ka­znom, a ako je pri­ba­vlje­na imo­vin­ska ko­rist u iz­no­su ko­ji pre­la­zi tri­de­set hi­lja­da eura, uči­ni­lac će se ka­zni­ti za­tvo­rom od jed­ne do osam go­di­na, piše Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *