Kako se Njemačka oslobodila svojih dugova početkom 50-ih godina

Dodajte komentar

Njemačka, sada najjača ekonomija eurozone, početkom 50-ih godina prošlog vijeka nije bila u zavidnoj situaciji. Zemlja je bila jako zadužena, bez pristupa novcu  i pod velikim pritiskom. Njen dug je iznosio oko 30 milijardi maraka, a među onima koji su potraživali novac od Njemačke bilo je čak 70 zemalja. Bila je u sličnoj situaciji kao što je danas Grčka.

Ali, o štednji i otplati niko nije razmišljao. Njemačkoj ekonomiji hitno je bio potreban svjež kapital kako bi se oporavila. I počeli su pregovori. U ljeto 1952. godine njemački predstavnici stigli su u London. Britanci su zastupali stajalište da Njemačka može i mora da vrati sve dugove, dok su Amerikanci bili protiv toga.

A onda je stigla odluka – Londonskim sporazumom iz 1953. Njemačkoj je oprošteno pola dugova i tako je krenulo ogromno poboljšanje. Druga polovina dugova bila je reprogramirana na dugoročnu otplatu.

“Bio je to temelj ekonomskog čuda”, objasnio je novinar Deutsche Wellea. Naime, prema sporazumu time je postavljen kamen temeljac za Njemačku kao izvoznu silu jer je zemlja preostala dugovanja morala da vrati od novca koji je zaradila spoljnom trgovinom. Njene proizvode kupovali su oni kojima je bila dužna. Od 1953. do 1963. godine BDP Savezne Republike Njemačke je udvostručen, ekonomski rast bio je ogroman, prenosi bizlife.

Joahim Kaiser iz inicijative erlassjahr.de, koja okuplja brojna udruženja i organizacije, a zalaže se za opraštanje dugova zemljama u razvoju, smatra kako bi se i Grčka mogla spasiti na isti način.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *