VIDEO: Titanic će 2016. godine opet isploviti iz Southamptona

Dodajte komentar

Australijski milijarder Clive Palmer otkrio je kako planira izgradnju savršene replike “Titanica”, broda koji je potonuo prije 100 godina, prenosi portal b92.

Iako će sigurnost biti najvažnija pri izgradnji replike, Palmer je odbio potvrditi da će njegov “Titanic” biti nepotopljiv:

“Ako probušite rupu, sve će potonuti”, rekao je.

U New Yorku su predstavljene kompjuterski generirane fotografije replike, koja bi trebala od Southamptona do New Yorka zaploviti 2016. godine.

Njegov brod je nevjerovatno sličan originalu. Palmerova kompanija Blue Star Line (kompanija kojoj je pripadao Titanic zvala se White Star Line) prikazala je slike novog broda, koji se od potonulog razlikuje samo po klima uređajima, bolnici i mjestu za slijetanje helikoptera.

Kao i 1912. godine, biti će tri putničke klase, kojima neće biti dozvoljeno međusobno miješanje. Čak i bazen i teretana će biti skoro identični onima sa broda iz 1912. godine, iako su na raspolaganju bile daleko modernije alternative.

Ključna razlika će svakako biti broj čamaca za spašavanje. Na originalnom Titanicu bilo je 2.224 putnika i članova posade, na tom prvom i nažalost posljednjem putovanju, dalekog 15. aprila 1912.

Na novom brodu će bit mjesta za 2.435 putnika i 900 članova posade. U osnovi će imati čamce za spašavanje ukupnog kapaciteta 2.700 osoba, kao i splavove na naduvavanje za 800 osoba.

Palmer, koji sebe opisuje kao milijardera, iako je Forbes procijenio da “vrijedi” 795 miliona američkih dolara, odbio je reći koliko će ovaj poduhvat stajati.

Kako se čini, Palmer nije praznovjeran kao ni direktor prodaje u Deltamarinu, finskoj kompaniji koja je zadužena za dizajn broda.

“Budite sigurni, kada se govori o sigurnosti, ovo će biti apsolutno najsigurniji brod za krstarenje na svijetu”, tvrdi vlasnik finske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *