Gubitak Lloydsa prepolovljen na 1,4 mlrd funti

Dodajte komentar

Lloyds Banking Group, najveća britanska hipotekarna banka, ostvarila je gubitak u prošloj godini, jer je izdvojila dodatnih 1,5 milijardu funti ( 2,3 milijarde dolara) za odštetu klijentima kojima je prodato neprimjereno osiguranje kredita, javlja Bloomberg.

Neto gubitak smanjio se na 1,43 milijarde funti s 2,8 milijardi godinu dana ranije. Banka, koja je u 39-postotnom državnom vlasništvu, je opterećena prodajom neprimjerenih osiguranja kredita, zbog kojih je platila odštete u ukupnom iznosu od 6,8 milijardi funti, više od ijedne druge britanske banke.

Banka je za 310 miliona funti povećala i rezerve za prodavanje kamatnih swapova. Iz Lloyds nisu procijenili koliku bi kaznu mogli platiti zbog optužbi za manipulacije Liborom.

Loši krediti i slični troškovi smanjeni su na 5,1 milijardu s 8,1 milijardi, rekli su iz Lloydsa. Najavili su prodaju 632 poslovnice Co-Operative Banku do kraja novembra za 750 miliona funti, u skladu s pravilima Evropske unije o državnoj pomoći.

Prodaja je dogovorena u julu, ali je bila obustavljena nakon što je državna Agencija za nadzor finansijskih usluga izrazila zabrinutost imaju li menadžeri dovoljno bankarskog iskustva da vode takav prošireni posao, prenosi Bankamagaizine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *