Amerika pred automatskim rezanjem budžeta

Dodajte komentar

Kongres SAD zasjedaće tokom vikenda iako nema nagovještaja da će biti postignut dogovor o izbjegavanju automatskog rezanja budžeta u vrijednosti od 85 milijardi dolara, koje danas stupa na snagu.

Demokrate i republikanci međusobno se optužuju za ovu situaciju, a predsjednik SAD Barak Obama pozvao je lidere Kongresa na pregovore u Bijelu kuću.

Obama je upozorio da će budžetski rezovi nanijeti štetu ekonomiji, a Međunarodni monetarni fond saopštio je da bi takav ishod izvršio negativan uticaj na globalni privredni rast, prenio je Bi-Bi-Si.

Juče su u Senatu odbijeni prijedlozi zakona o prevazilaženju ove situacije koje su dostavile demokratska i republikanska stranka.

Obama je optužio republikanske senatore da su dozvolili automatsko rezanje budžeta i da će zbog toga čitav teret smanjenja budžetskog deficita pasti na srednju klasu, umjesto na sloj bogatih Amerikanaca.

Predsjednik je ocijenio da će, bez dogovora o budžetu, Kongres „raniti“ Ameriku.

Dopisnici podsjećaju da su oštre mjere štednje osmišljene prije dvije godine kao sredstvo koje bi trebalo da primora političare lijeve i desne orijentacije da zajedno vode računa o državnim finansijama, prenosi Capital.

Budžetski rezovi ravnomjerno su podijeljeni na vojne i unutrašnje civilne programe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *