Likvidnost banaka blago smanjena

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka su u decembru 2012. godine iznosila 440,4 miliona eura i bila su za 19,3 miliona eura ili 4,2% manja nego u prethodnom mjesecu. U decembru su koeficijenti likvidnost za bankarski sistem u cjelini, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma.

Obavezna rezerva

Ukupno izdvojena obavezna rezerva banaka kod CBCG iznosila je 187,1 miliona eura na kraju decembra, što je bilo više za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, odnosno za 9,6% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Od iznosa ukupno izdvojene obavezne rezerve, na računu obavezne rezerve u zemlji izdvojeno je 50,4%, u državnim zapisima 31,2%, a na računu Centralne banke u inostranstvu 18,4%.

U decembru su sve banke iskoristile mogućnost izdvajanja dijela obavezne rezerve u obliku državnih zapisa. Tako su ukupno izdvojena sredstva u obliku državnih zapisa iznosila 58,4 miliona eura na kraju decembra 2012. godine.

Efektivna stopa obavezne rezerve, mjerena odnosom izdvojene obavezne rezerve i ukupnih depozita iznosila je 9,45% na kraju decembra ove godine, i bila je neznatno viša nego na kraju 2011. godine, kada je iznosila 9,40%, navodi se u Biltenu CBCG za decembar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *