Koliko vrijede svjetski novčići i koliko je skupa njihova izrada

Dodajte komentar

Kanadski peni vrijedi manje od jednog eurocenta, a troškovi njegove proizvodnje dostižu 1,6 eurocenti. Kako prenoci BBC News, kanadski peni nije jedini novčić čija je proizvodnja postala neisplativa.

SAD su 1857.obustavili proizvodnju od 50 centi. Velika Britanija je 1984. povuka iz upotrebe pola penija. Novi Zeland i Australija su 1990. povukle novčiće od jednog i dva centa.

U SAD i Velikoj Britaniji pojedini analitičari smatraju da je upotreba novčanica od jednog centa, odnosno jednog penija, nepotrebna i da ih treba što prije ukinuti.

“Proizvodnja bezvrednih novčića pada na teret gradjana. Peni i cent su postali bezvedni žetoni”objasnio je za BBC američki ekonomista i bankar, Fransoa Veld.

Najmanju vrjednost u svijetu ima uzbekistanski tijin, jedan američki cent vrijedi 1999 tijina. Takođe, jedan američki cent vrijedi 855 burmanskih pija.Ti novčići su toliko mali da ih je teško pronaći, iako su i dalje u upotrebi jer su građani emotivno vezani za njih.

U Tanzaniji novčanica od pet centi njihove valute vrijedi koliko jedan američki cent, ali pošto je nemoguće išta kupiti za tu novčanicu, ona se praktično i ne koristi.

Prema pisanju francuskog lista Figaro, Australija poseduje najvredniji novčić na svijetu napravljen od zlata, čija vrednost iznosi 40 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *