Afrika je nova meta hotelijera

Dodajte komentar

Hotelijeri širom svijeta planiraju da sljedećih godina na afričkom kontinentu otvore hotele sa ukupno 40.000 soba.

Afrika od turizma i putovanja godišnje zarađuje 164 milijarde dolara, devet odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda kontinenta, rekao je Dejvid Skosil, predsjednik i izvršni direktor Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (World Travel & Tourism Council).

U turizmu je na afričkom kontinentu zaposleno 19 miliona radnika, 7,1 odsto svih zaposlenih, a očekuje se da će ta grana privrede porasti.

Očekuje se da će afrička srednja klasa uskoro masovno početi da putuje. Zato je međunarodnom forumu održanom prošle nedjelje u Najrobiju prisustvovao veliki broj direktora hotela – afričku srednju klasu danas čini 300 miliona ljudi što će do 2050. porasti na jednu milijardu.

Vlasnici hotela ipak ne gube iz vida niz problema – sporu kupovinu, sporo izdavanje dozvola i sporu izgradnju. Kristijan Karaoglanian iz francuske međunarodne hotelijerske kompanije Achor rekao je da je jedan projekat u Etiopiji trajao pet godina. Drugi objekat, u Nigeriji, gradio se tri godine duže nego što je bilo potrebno.

Moši Perera, upravnik luksuznog hotela Sankara koji ima bazen na krovu, rekao je da je u Najrobiju potražnja za luksuznim hotelima dugo bila veća od ponude.

Hoteli u Africi su i moguća meta napada, zbog čega je Sankara obezbijeđena sa dvije vrste zaštitnih zidova. U rizike za preduzetništvo u Africi spadaju terorizam i politička nestabilnost…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *