Na pomolu duopol „Agrokora“ i „Deleza“ u Srbiji

Dodajte komentar

Ako hrvatski tajkun Ivica Todorić kupi slovenački „Merkator“, u Srbiji bi se spajanjem Todorićeve „Idee“ i „Merkatora“ dobio gigant veličine belgijskog „Deleza“, što bi srpsko tržište namirnica faktički pretvorilo u duopol ova dva inostrana lanca.

Beogradski list „Danas“ ističe da je država, međutim, nemoćna da bilo šta uradi da bi spriječila ovakvu koncentraciju trgovačke moći, uprkos tome što bi se smanjenjem konkurencije širom otvorila vrata još višim cijenama robe na rafovima širom Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Dragovan Milićević objasnio je da kompanija zbog toga što objedinjena ne bi imala punih 40 odsto tržišnog udjela, ona po aktuelnom zakonu ne bi bila monopolista, što znači da Komisija za zaštitu konkurencije ne može da spriječi spajanje „Idee“ i „Merkatora“.

Todorić bi, kako navodi list, kupovinom „Merkatora“ upravljao trećinom tržišta u Srbiji.

Prema podacima o tržišnom učešću maloprodajnih lanaca iz 2010. godine, koje je za potrebe Antimonopolske komisije uradio Institut ekonomskih nauka, „Merkator“ ima skoro 16 odsto udjela, „Idea“ 13,6, a „Familija market“, koju je Merkator preuzeo 2011. godine, ima još 0,6 odsto.

Zajedno ovi lanci drže 30,13 odsto srpskog tržišta prodaje hrane i druge maloprodajne robe, što znači da bi Todorić kao njihov vlasnik stao tik uz rame „Delezu“, koji preko „Maksija“, „C marketa“ i „Pekabete“ drži 35,37 odsto srpskog tržišta.

„Ova dva igrača bi tako zajedno imala oko 67 odsto učešća ili dvije trećine srpskog tržišta, a prema deplasiranom zakonu o monopolima ne bi predstavljali monopoliste“, rekao je Milićević.

Prema pisanju hrvatskih i slovenačkih medija, Ivica Todorić je najozbiljniji kandidat za preuzimanje „Merkatora“.

Njegov plan je, po tim navodima, da prvo otkupi 53 odsto slovenačkog konkurenta, a zatim i preostali udio, a zatim bi „Agrokor“ i „Merkator“ objedinio u kompaniju „Adria ritejl“, koju bi Todorić poslije nekoliko godina rada uključio na berzu i prodao dio akcija, zadržavajući većinsko vlasništvo, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *