Potrebna nova globalna valuta

Dodajte komentar

Rast nivoa javnog duga u razvijenim ekonomija pokrenuo je krizu koja prijeti da sruši dolar i druge velike valute.

Ovo upozorenje je došlo iz kineske bonitetne agencija Dagong global kredit rejting. Agencija navodi da razvijene zemlje izazivaju “valutnu krizu” tako što pokušavaju da pokrenu svoje privrede pomoću labave monetarne politike još od finansijske krize iz 2008. i 2009, prenijela je agencija Frans pres.

“Svijet će sve aktivnije da traži novu globalnu valutu umjesto dolara, evra, jena i funte, kao zamjenu u postojećem medjunarodnom valutnom sistemu”, navodi Dagong.

Kineski juan se u izvještaju agencije ne spominje kao alternativa, ali se navodi da je Kina, zbog dobrih ekonomskih osnova i sve većeg uticaja u svijetu, u dobroj poziciji da igra vodeću ulogu.

Agencija navodi da napori Kine i drugih zemalja u usponu da stimulišu domaću tražnju, znače da će te zemlje imati glavnu ulogu u zaštiti globalnog finansijskog sistema.

Decenije reformi i snažnog privrednog rasta učinile su Kinu drugom po veličini svjetskom ekonomijom, ali njena valuta, zbog stroge kontrole tržišta kapitala, nije igrala značajniju ulogu van granica zemlje. To se, medjutim, postepeno mijenja, budući da Peking ublažava restrikcije u cilju jačanja medjunarodne uloge juana. Kina i Japan su prošle godine pokrenuli direktnu razmenu juana i jena, prenosi b92.

Dagong se našao na naslovnicama svjetskih listova u avgustu 2011, kada je snizio kreditni rejting SAD, nakon što je američki Kongers donio novi zakon kojim se podiže gornja granica državnog duga.

Agencija je u oktobru prošle godine najavila partnerstvo sa bonitetnim kućama iz SAD i Rusije, u cilju prekida dominacije velikih američkih agencija u procjenjivanju rejtinga država i kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *