Mjere za povećanje broja radnika u ICT oblasti

Dodajte komentar

Evropska komisija u martu će pokrenuti inicijativu koja treba da doprinese smanjenju nekvalifikovane radne snage i povećanju broja kvalifikovanih za rad u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) kako bi se zadovoljila rastuća tražnja na tom sektoru.

Evropa ima gotovo 700.000 nepopunjenih radnih mjesta u ICT oblasti, a broj poslova na sektoru rastao je i u godinama krize, po oko tri odsto. Istovremeno je broj novih ICT diplomaca i ostalih kvalifikovanih u toj oblasti sve manji.

Uprkos činjenici da evropska stopa nezaposlenosti premašuje 10 odsto i da je još viša među mladima, evropski poslodavci ne uspijevaju uvijek da pronađu radnike sa odgovarajućim znanjem u ICT oblasti.

Studenti su, kako se navodi, često nesvjesni ogromnog broja radnih mjesta na ICT sektoru, od onih u pravljenju kompjuterskih igara, preko instalatera električnih brojila, do dizajniranja automobila i usluga u javnom sektoru.

Potpredsjednica Komisije za digitalne poslove Neli Kros pokrenuće Veliku koaliciju za ICT poslove i obuku na konferenciji u Briselu 4. i 5. marta, tokom koje će nastojati i da potvrdi „obećanja“ partnera sa privatnog sektora.

Neli Kros poziva na saradnju kako bi se unaprijedili obuka od strane ICT industrije, mobilnost radne snage i priznavanje kvalifikacija, kao i poboljšali školski i univerzitetski nastavni planovi i stvorilo povoljno okruženje za preduzetnike na početku karijere.

Komisija će, takođe, nastojati da pomogne sektoru da se otarasi ne tako dobre reputacije koju ima među omladinom uopšte, a posebno među ženama.
Krosova je utrla put inicijativi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje je na marginama skupa tražila podršku direktora sa ICT sektora.

Na konferenciji u martu biće predstavljeni „mapa puta“ i plan realizacije Velike koalicija za digitalne poslove. Predviđen je niz konkretnih akcija koje treba da budu sprovedene u kratkom roku, prenosi Capital.

Potpredsjednica Komisije je već prikupila obećanja za nova radna mjesta, stažiranja, mjesta za obuku, finansiranje početnika na tržištu i mogućnosti besplatnih univerzitetskih internet kurseva od kompanija kao što su „Nokija“, „Telefonika“, SAP, „Cisko“, „Hjulit-Pakard“, „Alkatel-Lušent“ i „Randstad“.

Tokom konferencije o Velikoj koaliciji za ICT poslove kompanija SAP objaviće nastavak projekta „Akademska kocka“, čija je svrha pronalaženje profesionalnih mogućnosti za mlade Evropljane i pogodnih programa obuke radi lakše regrutacije u njemačke kompanije.

Projekat, koji uključuje nekoliko najvećih njemačkih kompanija sa IT sektora, realizuje se u saradnji sa njemačkom vladom kako bi se potencijalnim obrazovnim i programima za razvijanje vještina odgovorilo na strateške nedostatke i buduće potrebe za inovacijama.

Obećanja kompanije SAP o saradnji sa Komisijom će omogućiti da se ta šema proširi na više članica EU i razvije u panevropsku inicijativu.

„Ideja je da na jednom mjestu postoji otvorena platforma za elektronsko učenje i portal za zapošljavanje i da se spoje nezaposleni, poslodavci koji žele da privuku talente, agencije za zapošljavanje iz članica EU, univerziteti i oni koji mogu da pruže obuku“, rekao je potpredsjednik SAP za odnose sa EU Andreas Tege.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *