Elektroprivreda Crne Gore ne može naplatiti 185 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupan dug crnogorskih potrošača električne energije Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) trenutno iznosi oko 185 miliona eura i otprilike je na istom nivou kao i prošle godine.

Najveći dio duga, više od 130 miliona ili 70 posto odnosi se na građane, a ostatak od 60 miliona na kompanije, saopšteno je Biznis plusu iz državne elektroenergetske kompanije kojom upravlja italijanska A2A.

U EPCG ocjenjuju da je trend povećanja dugovanja iz prethodnog razdoblja za utrošenu električnu energiju skoro zaustavljen, „dok je naplata dugovanja vrlo složen problem, sa kojim se suočava ne samo Crna Gora već, generalno gotovo sve zemlje regije”.

„Osnova problema naplate je recidiv prošlosti i neizgrađena svijest da je električna energije roba kao i svaka druga, i da se potrošeno mora platiti kako bi se osiguralo stabilno napajanje.  Podsjećamo da je Crna Gora uvoznik električne energije te stoga neredovni potrošaći opterećuju funkcionisanje kompanije i usporavaju održavanje I modernizaciju mreže, što je naša obaveza i prema redovnim potrošačima”, naveli su iz EPCG i dodali da dugovi opterećuju poslovanje EPCG, jer je njen osnovni izvor prihoda upravo naplata utrošene električne energije.

Najveći dio od duga kompanija odnosi se na potrošnju Kombinata aluminija Podgorica (KAP), koji poslije prošlogodišnjeg poravnanja EPCG, KAP-a, Vlade i Rudnika ugljena, sada formalno duguje oko 44 miliona eura za utrošenu električnu energiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *