ECB snažno povećala neto dobit u 2012.

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) izvijestila je u četvrtak da joj se neto dobit u 2012. snažno povećala zahvaljujući između ostalog i kamatama na portfelje državnih obveznica krizom pritisnutih zemalja eurozone.

Prošlogodišnja je neto dobit ECB-a nakon odbijenih povećanih rezervacija za rizike iznosila 998 miliona eura, u odnosu na 728 miliona eura koliko je iznosila godinu ranije.

Znatan dio zarade otpada na prihode od kamata na obveznice zaduženih zemalja s otežanim pristupom finansijskim tržištima.

Ukupni neto prihodi od kamata u prošloj godini porasli 2,289 milijardi eura, u odnosu na 1,999 milijardi eura koliko su iznosili u 2011, prenosi Seebiz.

Pritom 1,108 milijardi eura tog iznosa otpada na kamate na obveznice koje je ECB kupila u sklopu spomenutog programa za zadužene zemlje, uključujući 555 miliona eura kamata na portfelj grčkog duga, objavila je centralna banka.

ECB ostvaruje prihode na osnovu ulaganja deviznih rezervi i portfelja vlastitog novca, te na osnovu kamata na svoj udio u ukupnoj masi novčanica eura u opticaju i na osnovu kamata na portfelje obveznica.

Iz banke su saopštili da su već distribuirali 575 miliona eura neto dobiti centralnim bankama zemalja eurozone, uz napomenu da će preostala 423 miliona eura biti doznačena iduće sedmice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *