Raiffeisen Bank International: Gubitak četvrtog kvartala čak 117 miliona eura

Dodajte komentar

Austrijski bankarski div Raiffeisen Bank International (RBI) u srijedu je izvijestio da je četvrto tromjesečje lani očekivano poslovao s gubitkom, koji pripisuje nizu jednokratnih stavki.

Prema preliminarnim poslovnim rezultatima za 2012., neto gubitak u četvrtom je tromjesečju iznosio 117 miliona eura, dok je u istom razdoblju godine ranije zabilježena dobit od 222 miliona eura.RBI je već u januaru objavio kako očekuje da će u četvrtom tromjesečju zabilježiti prvi tromjesečni gubitak nakon finansijske krize zbog otpisa vezanih uz ukrajinski ogranak i drugu imovinu uslijed otežanih uslova u ekonomiji.

Gubitak u posljednjem tromjesečju pripisuju jednokratnim stavkama u ukupnom iznosu 85 miliona eura, od čega se 29 miliona eura odnosi na otpis u ukrajinskom ogranku Raiffeisen Bank Aval.

Rezultate poslovanja uveliko su pogodile i znatno uvećane rezervacije za nenaplative zajmove, koje su u četvrtom tromjesečju narasle na 386 miliona eura, s 224 miliona eura u trećem tromjesečju. U cijeloj prošloj godini iznos rezervacija smanjen je za pet posto, na 1,009 milijardi eura.

Udio loših zajmova krajem godine iznosio je 9,8 posto, što znači da je uvećan za 1,2 postotna boda u odnosu na kraj 2011., stoji u preliminarnom izvještaju austrijske banke.

U cijeloj 2012. neto dobit RBI-ja nakon manjinskih interesa smanjena je za oko 25 posto, na 725 miliona eura, objavio je RBI u preliminarnim rezultatima.

Izvršni direktor Herbert Stepić kazao je da je RBI lani znatno povećao stopu adekvatnosti kapitala (core Tier 1) i stabilizovao troškove.

“Iznosi rezervacija za loše zajmove u cijeloj prošloj godini u skladu su s očekivanjima a njihov značajni rast u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju spada među manje pozitivne rezultate. Pozitivan je pak faktor u četvrtom tromjesečju bila poboljšana neto kamatna marža”, dodao je Stepić, komentarišući preliminarne rezultate poslovanja, prenosi seebiz.eu.

Stopa adekvatnosti kapitala Core Tier 1 krajem 2012. iznosila je 10,7 posto, nasuprot devet posto godinu dana ranije.

Cjeloviti poslovni izvještaj za 2012. RBI će objaviti 10. aprila, stoji u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *