Na prevare u osiguranju otpada oko 10% plaćenih šteta

Dodajte komentar

Procjenjuje se da na prevare u osiguranju otpada oko 10 posto plaćenih šteta u Evropi, u svojoj publikaciji navodi Insurance Europe.

Industrija osiguranja u Ujedinjenom Kraljevstvu svake godine zbog neotkrivenih prevara izgubi oko 2,2 milijarde eura, procjenjuje Britansko udruženje osiguravača.

Ipak, britanski osiguravači iz godine u godinu detektuju sve veći broj prevara pa je tako u 2011. vrijednost otkrivenih prevara porasla za 7 posto na 1,14 miliona eura.

U Švedskoj su pak osiguravajuća društva oformila jedinicu koja se bavi istragom prevara u osiguranju, a koja je sprovela 6.200 istraga u 2011. i otkrila prevare u vrijednosti od 40 miliona eura. Studija sprovedena u toj zemlji je pokazala da se 10 do 20 posto svih lažnih prijava šteta odnosi na osigurane slučajeve koji se nikada nisu dogodili.

Podaci Francuskog udruženja osiguravača pokazuju da je u toj zemlji otkriveno oko 35 hiljada lažnih prijava šteta čime se uštedjelo na isplati 168 miliona eura nepoštenim pojedincima, navodi se u publikaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *