Libor i dalje podložan manipulacijama

Dodajte komentar

Određivanje međubankarske kamatne stope libor u Velikoj Britaniji još nije čisto i predmet je manipulisanja, izjavio je američki finansijski regulator Geri Gensler.

„Treba da se obavi još posla“, izjavio je Gensler i dodao da je kamatna stopa od koje zavise uslovi za davanje kredita pojedincima i preduzećima često „potpuno izmišljena“.

Brojne banke morale su da plate kazne od nekoliko stotina miliona funti zbog manipulisanja najvažnijom međubankarskom kamatom.

Libor, koji se određuje u Londonu, je kamata koja odražava prosječnu kamatnu stopu koje banke plaćaju kada pozajmljuju od drugih banaka. Libor je standard prema kojem se određuju svi ostali krediti i hipoteke.

Banke imaju obavezu da svakog dana objave procjenu o tome koliki su njihovi troškovi pozajmljivanja novca od drugih banaka.

Gensler, član američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima, rekao je Bi-Bi-Siju da vlasti ne mogu da garantuju da nema manipulacije liborom.

Banka „Barklis“ platila je kaznu od 290 miliona funti zbog namještanja visine libora, švajcarska banka UBS platila je kaznu od čak 940 miliona funti, a Kraljevska banka Škotske 390 miliona funti, prenosi Capital.

Gensler je uporedio libor sa agentom za prodaju nekretnina.

„On pokušava da vam proda nekretninu uračunavajući cijenu kuća u susjedstvu u situaciji kada u okolini nema nikakvih transakcija. Štaviše, agent nije spreman da vam saopšti sve podatke i često sve samo izmišlja“, rekao je američki zvaničnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *