Bugari izborili niže cijene struje

Dodajte komentar

Pritisnut masovnim protestima građana zbog visokih računa za struju, bugarski premijer Bojko Borisov obećao je smanjiti cijene za 8 posto te kazniti kompanije za distribuciju električne energije, koje su u rukama stranaca.

Borisov tako najavljuje povlačenje licence za distribuciju struje za češki ČEZ, te novčane kazne za još tri firme. ČEZ je reagovao ocjenom da je riječ o kršenju evropskih zakona i predizbornom dodvoravanju biračima.

ČEZ se ne slaže s politizacijom ove situacije i povezuje je s predstojećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, istakla je portparolka kompanije Barbora Pulpanova.

Oglasila se i češka vlada – vlasnik 70 posto kompanije – uz ocjenu da je potez Sofije – jako alarmantan.

U nizu bugarskih gradova već danima traju protesti zbog 13 postotnog poskupljenja električne energije. Na ulicama su se palili računi za struju, bacalo se kamenje na prostorije firmi-distributera, te se tražila nacionalizacija kompanija od kojih su dvije u rukama čeških, a jedna – austrijskog vlasnika. Cijene struje porasle su još u julu, ali se pravi učinak poskupljenja pokazao tek na zimskim računima grijanja.

Bugarski premijer Bojko Borisov objavio je juče da njegova vlada podnosi ostavku, kao rezultat masovnih protesta građana ogorčenih zbog visokih računa za struju. Nakon što je bugarska vlada podnijela ostavku, o tome je danas glasao bugarski parlament. Za ostavku vlade glasalo je 209 zastupnika, pet ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *