Volksbank BH od danas Sberbank BH

Dodajte komentar

Od 20. februara 2013. godine Volksbank BH d.d. je postala Sberbank BH d.d.

– Dolazak Sberbank u BiH označava i novi početak u našem poslovanju. Nakon akvizicije od strane Sberbank u februaru prošle godine, počeli smo sa značajnom transformacijom kako bismo nastavili profesionalno poslovanje orijentisano ka klijentu sa ciljem da postanemo lideri u bankarskom sektoru Bosne i Hercegovine – moderni, fokusirani i pouzdani, navodi se u saopštenju Sberbank BH.

Sberbank je jedna od najprofitabilnijih finansijskih institucija u svijetu i vodeća banka u Rusiji sa tradicijom od preko 170 godina poslovanja.

Naš cilj je da gradimo trajne, harmonične odnose sa našim klijentima na način da posvećujemo pažnju njihovim potrebama. Kao Sberbank BH, nastojimo da postanemo banka koja nikada ne prestaje da razvija sebe i svoje poslovanje za dobrobit naših klijenata, navodi se u saopštenju.

Sberbank BH je članica Sberbank Europe AG koja upravlja mrežom of 9 univerzalnih banaka u 8 država Centralne i istočne Evrope: Slovačkoj, Republici Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Ukrajini. Grupa ukupno ima skoro 300 filijala i zapošljava preko 4.000 ljudi (na dan 30.06.2012.).

U Rusiji Sberbank drži 28% ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i zapošljava oko 240.000 radnika, što je čini najvećom bankom u zemlji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Centralna banka Ruske Federacije s vlasništvom nad 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 ruskih i inostranih malih dioničara (pravnih i fizičkih osoba, te institucionalnih ulagača).

Sa tržišnom vrijednošću od 62.4 milijarde američkih dolara, ruski gigant u bankarskom poslovanju sa stanovništvom Sberbank svrstala se među 20 na rang listi onih sa najvećom vrijednošću na svijetu.

Sberbank je rangirana kao treća najveća banka u Evropi prema tržišnoj vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *