Raiffeisen: Kupiti dionice HT-a, ciljana cijena spuštena na 256 kuna

Dodajte komentar

Analitičari Raiffeisena dodjeljuju dionicama Hrvatskog Telekoma oznaku “kupiti” i ciljanu cijenu od 256 kuna. U prošloj analizi ciljana cijena iznosila je 260 kuna.

EBIT i finansijski rezultat razočarali su analitičare što je dovelo do pobačaja od čak 39 posto u oba segmenta, ponajviše zbog 144 miliona kuna rezervacija na ime otpremnina za otpuštene radnike. EBITDA je u skladu s njihovim očekivanjima.Broj mobilnih pretplatnika pao je 4,8 posto na godišnjem nivou, a u prepaid segmentu 7,6 posto. Na pozitivnoj strani, ARPU (prosječni mjesečni prihod po korisniku) je porastao 4 posto, na 27,94 kune mjesečnog prosjeka u godini.

Godišnji pad prihoda bio je sličan u trećem i četvrtom kvartalu (9,1 odnosno 8,9 posto). T-HT bilježi pad od 11,4 posto u glasnovnim uslugama, prije svega zbog pada cijena roaminga i povećane konkurencije. Takođe, ostale usluge su zabilježile pad prihoda od čak 45,3 posto.

Fiksna telefonija bilježi pad prihoda od 16,8 posto (čak 26,6 posto u trećem kvartalu) dok su prihodi od mobilne telefonije pali 8,8 posto.

Dividenda od 20,51 kune je ispod očekivanja obzirom da su u Raiffeisenu očekivali dividendu od 22 kune po donici.

Raiffeisen napominje kako su preporuke u fazi preispitivanja i to zbog promjene analitičara.

seebiz.eu
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *