Dragi poziva na formiranje fonda za spas banaka

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je juče da 17-člana eurozona mora brzo da oformi zajednički fond za restrukturu i gašenje problematičnih banaka, navodeći da je to neophodan korak za stabilizaciju finansijskog sektora.

Fond treba da bude finansiran porezima za finansijske institucije da bi se osiguralo da ne „guta“ novac poreskih obveznika na srednji rok, garantujući da će troškove prvenstveno snositi privatni sektor“, obratio se Dragi evropskim zakonodavcima u Briselu, a prenijela agencija Frans pres.

Fond mora da bude u stanju da donosi pravovremene i nepristrasne odluke o najboljim rješenjima za posrnule banke, nezavisno od mišljenja država iz kojih date banke potiču, rekao je Dragi, dodajući da bi to prekinulo „izopačenu vezu između država i banaka“, prenosi Capital.

Na takav zajednički fond se, međutim, gleda sa skepsom u zemljama kao što je Njemačka, najveća evropska privreda, čiji se političari plaše da bi sredstva iz državnog budžeta mogla da budu upotrebljena za spas banaka iz drugih zemalja.

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.