Dragi poziva na formiranje fonda za spas banaka

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je juče da 17-člana eurozona mora brzo da oformi zajednički fond za restrukturu i gašenje problematičnih banaka, navodeći da je to neophodan korak za stabilizaciju finansijskog sektora.

Fond treba da bude finansiran porezima za finansijske institucije da bi se osiguralo da ne „guta“ novac poreskih obveznika na srednji rok, garantujući da će troškove prvenstveno snositi privatni sektor“, obratio se Dragi evropskim zakonodavcima u Briselu, a prenijela agencija Frans pres.

Fond mora da bude u stanju da donosi pravovremene i nepristrasne odluke o najboljim rješenjima za posrnule banke, nezavisno od mišljenja država iz kojih date banke potiču, rekao je Dragi, dodajući da bi to prekinulo „izopačenu vezu između država i banaka“, prenosi Capital.

Na takav zajednički fond se, međutim, gleda sa skepsom u zemljama kao što je Njemačka, najveća evropska privreda, čiji se političari plaše da bi sredstva iz državnog budžeta mogla da budu upotrebljena za spas banaka iz drugih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *