Priče o „ratu valutama“ preuveličane

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond /MMF/ saopštio je juče da je strah od „rata valutama“ preuveličan i da trenutni kursevi vodećih svjetskih valuta nisu problematični.“Sve te priče o ratu valutama su preuveličane. Naša multirateralna procjena ne ukazuje na značajnije devijacije u odnosu na realne vrijednosti relevantnih valuta“, izjavio je portparol MMF-a Džeri Rajs.

On je uoči ministarskog sastanka Grupe 20 u Moskvi priznao da treba voditi računa o namjernoj devalvaciji pojedinih valuta, na šta ukazuju zemlje čije valute sve više jačaju.

Očekuje se de će jedna od važnijih tema na sastanku biti pokušaj Japana da obori vrijednost jena, pošto trenutni kurs nanosi štetu japanskom izvozu, prenio je AFP.

Sastanak Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija održava se u vrijeme kada su lideri evrozone izrazili zabrinutost povodom jačanja vrijednosti eura, dok su mnogi kirikovali Japan zbog zalaganja za slabljenje jena.

SAD su ranije ove sedmice apelovale da se države uzdrže od namjernog obaranja vrijednosti svojih valuta, a tu poruku podržale su Evropska komisija, Francuska i Njemačka, prenosi Capital.

Grupa 7 najrazvijenijih zemalja svijeta prije tri dana je u saopštenju iskazala privrženost „tržišnom određivanju kursa“ svjetskih valuta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *