EU službeno predložila porez na finansijske transakcije

Dodajte komentar

Evropska komisija službeno je u četvrtak predložila uvođenje poreza na finansijske transakcije u 11 zemalja Evropske unije, kojim će se godišnje prikupiti 35 milijardi eura, i poručila je da je to tek prvi korak na putu uvođenja toga poreza u cijeloj Evropskoj uniji.

Porez na finansijske transakcije (FTT) trebao bi da prisili banke da plate za pomoć poreznih obveznika za vrijeme finansijske krize, a uvodi se od januara iduće godine. Iznosiće 0,1 posto na trgovinu dionicama i obveznicama, te 0,01 posto na trgovinu finansijskim izvedenicama.Prijedlog Komisije temelji se na odgovarajućoj zakonodavnoj inicijativi 11 članica EU-a koje predstavljaju dvije trećine ekonomije EU-a i odlučile su da uvedu porez usprkos negativnom odgovoru 16 ostalih zemalja na raniji odgovarajući prijedlog za cijeli EU. Grupa obuhvata Francusku, Njemačku, Austriju, Belgiju, Estoniju, Grčku, Italiju, Portugal, Slovačku, Sloveniju i Španiju.

Pokušaji da se takozvani ‘Tobinov porez’, nazvan po američkom ekonomisti Jamesu Tobinu koji ga je osmislio sedamdesetih godina prošlog vijeka, uvede u cijelom svijetu propali su zbog američkog protivljenja.

Evropski povjerenik za porez Algirdas Šemeta upozorio je da su porezi uvedeni evropskim finansijskom sektoru ‘preniski’, procijenivši zaostatak na nekih 18 milijardi eura.

‘Time je utrt put uvođenju zajedničkog poreza u cijelom EU’, rekao je tokom predstavljanja svog plana.

Komisija ističe da se 85 posto ciljanih transakcija odvija između finansijskih kompanija, te da ako se neki troškovi prenesu na potrošače, to neće biti ‘nesrazmjerno’.

‘Svaki građanin koji kupi, na primjer, 10.000 eura vrijedne dionice, platiće na tu transakciju samo 10 eura poreza’, stoji u saopštenju, prenost tportal.hr.

Penzioni fondovi biće takođe obuhvaćeni porezom, ali će iznos biti ‘vrlo ograničen’ ako im je promet dionicama mali, dodaje se.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *