Crnogorci ogorčeni ruskim ulagačima

Dodajte komentar

Kada je, krajem prošle godine, po šesti put, došao na čelo crnogorske vlade Milo Đukanović je, kao jedan od najprioritetnijih zadataka svoga kabineta naznačio preispitivanje svih dosadašnjih privatizacija i uvođenje više reda u tom segmentu. Povod za to bilo je sve bahatije ponašanje, posebno stranih investitora, koji često izigravaju potpisane ugovore sa crnogorskom vladom i ne pridržavaju se dogovorenih obaveza.

Otjerali Deripasku

Iz crnogorske vlade najavljene su najrigoroznije mjere za ulagače koji ne poštuju ugovorene obaveze što podrazumijeva i raskid privatizacijskih ugovora. Najdrastičniji primjer je Kombinat aluminija Podgorica (KAP) za koji je crnogorski parlament donio odluku da se oduzme ruskoj kompaniji CEAC i ponovo vrati u državno vlasništvo. Sudbinu KAP-a mogle bi doživjeti i neke druge ruske investicije u Crnoj Gori.

Prije dvije godine ruska kompanija Metropol sklopila je sa crnogorskom vladom 300 miliona eura vrijedan ugovor o gradnji turističkog naselja na ostrvu Sveti Marko kraj Tivta. Rusi su bili obavezni da, zajedno sa singapurskom kompanijom Risorts, odmah počnu sa izgradnjom superluksuznog spa hotela, stotinak bungalova i 70 luksuznih vila.

Investicioni promašaji

Međutim, od 2010. godine, kada je Metropol bio u obavezi da počne radove na izgradnji novog turističkog naselja na otoku Sveti Marko nije pomaknut ni jedan kamenčić. Sve je ostalo na praznim obećanjima i sada se ozbiljno razmišlja o raskidu ugovora sa Rusima i preuzimanju odgovarajućih sankcija.

Još drastičniji primjer je hotela AS kod Budve. Nekad jedan od najatraktivnijih hotela na Jadranskoj obali, pripijen uz kamenu liticu visoku više od 100 metara prije 12 godina kupila je moskovska kompanija Nega Tours za pet miliona njemačkih maraka i obvezu investiranja od 22 miliona maraka, što se smatralo jednom od najuspješnijih privatizacija u crnogorskom turizmu. Međutim, pokazalo se kako je to bio jedan od najvećih investicionih promašaja.

Rusi su srušili hotel koji je bio u veoma dobrom stanju s namjerom gradnje novog, još ljepšeg, a trebali su izgraditi i 25 kaskadnih vila, pet unutrašnjih i vanjskih bazena, garaže za oko 350 automobila i luksuznu marinu s 50 vezova. I tu se stalo na praznim obećanjima i sada je u Perazića dolu samo pustoš i betonski kostur neizgrađenog hotela, kao i neuklonjeni šut, odnosno ostaci nekadašnjeg AS-a. Stanovnici Perazića dola i nekad zaposleni u hotelu koji je imao stalnu popunjenost traže da se umjesto Rusa nađe novi investitor.

Sličnih primjera promašenih investicija u Crnoj Gori ima još ali još jedan vezan za Ruse zaslužuje da bude posebno istaknut.

Prije pet godina ruska kompanija Mirax počela na rtu Zavala kod Budve gradnju najluksuznijeg turističkog naselja na crnogorskom primorju vrijednog više od 200 miliona eura. Vrijednost kvadrata stambenog prostora u tom kompleksu procjenjivala se na 8000 eura. Posao je odlično krenuo ali sve je stalo prije dvije godine i projekat Zavala uzaludno traži 
završetak.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *