Majer nije oduševljena partnerstvom Yahooa s Microsoftom

Dodajte komentar

Marissa Mayer, mlada direktorica Yahooa, shvatila je prilično rano ono što njenim starijim i poslovno iskusnijim prethodnicima na toj poziciji očito godinama nije jasno – partnerstvo s Microsoftom ne donosi Yahoou nikakve koristi.

Tako je na jučerašnjem skupu o Internetu i tehnologiji koju je Goldman Sachs organizovao u San Franciscu izjavila da je smisao partnerstva potpisanog 2010. na period od deset godina bio „… zajednički rast na tržištu, a ne tek puka razmjena poslovnih tajni”.

Naime, tada su se Yahoo i Microsoft su se dogovorili da će ovaj prvi koristiti Bingovu tehnologiju na svojim stranicama kako bi oduzeo dio Googleovog tržišta, a nadama i dogovoru uprkos, to se nije dogodilo.

– Nisam nimalo zbunjena. Naš najveći problem trenutno je broj prikazivanja. Mi možemo povećati broj prikazivanja i u tom segmentu rasti. Treba nam monetizacija toga i znamo da je to moguće napraviti na primjeru drugih na tržištu kojima je to uspjelo, kaže Mayer.

Prema planu koji se trenutno sprovodi u Yahoou, to bi se trebalo postići malim brojem vrhunskih mobilnih aplikacija za Yahoo, pa bi se sadašnji broj od 70-tak Yahoovih aplikacija sveo na svega desetak, ali prvoklasnih. Ovaj plan je i razlog nedavnom Yahooovom kupovanju serije manjih kompanija specijalizovanih za izradu mobilnih aplikacija – one izrađene u vlastitoj kući očito nisu dovoljno dobre, prenosi seebiz.eu.

Što se, pak, glavnog konkurenta tiče, Google je za ovu godinu najavio pet milijardi dolara prihoda od oglašavanja na mobilnim uređajima, prvenstveno tabletima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *