MMF će pružiti tehničku podršku Ministarstvu finansija

Dodajte komentar

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda MMF  izrazili su spremnost  da pruže  tehničku podršku Ministarstvu finansija u formulisanju i primjeni  mjera koje za cilj imaju jačanje fiskalnih pozicija Crne Gore. To je saopšteno nakon sastanka  ministra finansija  Radoja  Žugića sa  delegacijom MMF-a,  koju predvodi Nadeema Ilahi, šef misije za Crnu Goru. 

“Ocijenivši da je MMF veoma važan partner za Crnu Goru, ministar Žugić upoznao je sagovornike sa fiskalnom i makroekonomskom situacijom u zemlji, kao i sa paketom mjera fiskalnog prilagođavanja kojeg je Vlada nedavno usvojila. Ministar je istakao da smo, usvajanjem budžeta za 2013. godinu i pomenutog seta mjera, na dobrom putu da ostvarimo snažan pomak u dijelu snižavanja deficita i uravnoteženja javnih finansija, što su prioriteti Ministarstva finansija za tekuću godinu. U tom cilju, istakao je ministar, moramo nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na sastanku je bilo riječi i o nivou javnog duga i nastojanju da se, u što kraćem roku, uspori dinamika njegovog rasta, odnosno obezbijedi preokret trenda javnog duga.

“U tom smislu, obje strane su saglasne da je neophodno preduzeti mjere usmjerene na smanjenje nivoa javnog duga, naglasivši da one, međutim, ne smiju biti kreirane tako da ugroze ekonomski rast i razvoj”, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi cdm.me.

Misija MMF-a traje do srijede, 13. februara, kada će se, u Centralnoj banci Crne Gore CBCG, održati završni sastanak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *