Je li kupovina srebra jednako isplativa kao kupovina zlata?

Dodajte komentar

Zlato osvaja svu pažnu kada je riječ o ulaganju u plemenite metale, no što je sa srebrom? Postoji mnogo sličnosti između srebra i zlata kada je o investiranju riječ, ali ulaganje novca u srebro je ipak nešto riskantnije.

Kao i svako drugo ulaganje koje učinite, edukacija o prednostima i rizicima ulaganja u srebro je najbolji način za donošenje odluke je li to pravi korak za vas.

Činjenice

Plemeniti metali kao što su srebro i zlato su privlačni za investiranje zato jer oni čuvaju svoju vrijednost bolje nego papirnati novac. Iako cijena plemenitih metala zavisi o međunarodnim trendovima, ne postoji način na koji bi centralne banke mogle uticati na cijenu „metala“, kao što je naprimjer štampanje većih količina novca ili kupovanje ili prodaja državnih obveznica za povećanje ili smanjenje ponude novca. Ponuda plemenitih metala je ograničena isključivo uspjehom rudarskih istraživanja i iskopavanja, tako da je cijena u većoj mjeri stabilna. U tom smislu, investiranje u zlato i srebro je vrlo slično.

Koristi

Pritisak ponude i potražnje čine srebro potencijalno unosnijom investicijom nego što je zlato. Ponuda zlata na globalnom nivou nastavlja rasti, dok je njegova upotreba u proizvodnji ograničena. Ponuda srebra pada, a ono se koristi u raznim industrijama. Sa opadajućom ponudom  i stabilnim povećanjem potražnje, ulaganje u srebro bi dugoročno moglo biti isplativije od ulaganja u zlato, pošto će ono bilježiti brži rast vrijednosti.

Vrijednost

Faktor ponude i potražnje može sugerisati da bi ulaganje u srebro mogla biti bolja dugoročna investicija nego ulaganje u zlato, no ovi tržišni pokazatelji samostalno ne ograničavaju vrijednost metala. Rizik ulaganja u srebro leži u istorijskoj povezanosti između zlata i kursa valute. Zlatni standard, koji je formalizovan međunarodnim sporazumom u Bretton Woodsu 1944. godine, u izvornoj upotrebi je bio puno prije, usko vezujući vrijednost valuta za određen iznos zlata.  Ovaj način određivanja vrijednosti novca trajao je sve do početka sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada su Sjedinjene Američke Države odustale od zlatnog standarda kako bi uspostavile veću kontrolu nad vrijednosti svoje nacionalne valute – dolara, sve u cilju uspješnije uspostave ravnoteže platnog bilansa.

Prije nego što je zlatni standard postao norma, neke zemlje su imale valutnu vrijednost utemeljenu na srebru. No, srebro nikad nije postalo tako međunarodno prihvaćen standard vrijednosti valute kao što je to bilo zlato.  Gledajući istorijski odnos između zlata i valutnih vrijednosti, zlato je otpornije na ekonomske padove nego srebro. Dodatno, mnogi ljudi vjeruju da je zlato vrijednije od srebra i iz nekih neekonomskih razloga, koji takođe utiču na cijenu.

Upozorenje

Na osnovu ekonomskih načela, ulaganje u srebro bi trebalo biti jednako dobra investicija, ako ne i bolja od ulaganja u zlato. Kako god bilo, srebro trpi zbog problema imidža, čime raste rizik investiranja u srebro. Međutim, uzimajući u obzir cijene zlata i srebra s početka krize odnosno iz decembra 2007. godine kada je za uncu zlata bilo potrebno izdvojiti 836 dolara, a za uncu srebra oko 14,76 dolara, možemo zaključiti da oni koji su tada ulagali u srebro su ipak nešto malo više profitirali. Naime, prema podacima Londonske berze metala na dan 31. januar 2013. godine cijena unce zlata iznosila je oko 1.664 dolara, dok je srebro bilo cijenjeno na oko 32 dolara čime dolazimo do zaključka da je u spomenutom razdoblju srebro skočilo za 111 posto, a zlato za 99 posto.

Braća Hunt uzrokovali kolaps cijene srebra

Braća Nelson i William Bunker Hunt iz Teksasa su 1973. godine počeli ulagati u srebro, u vrijeme kada je za građane bila ilegalna kupovina zlata. Oni su 1979. godine osnovali investicijsku grupaciju sa prijateljima i saradnicima, putem koje su kupili više od polovine svjetske ponude srebra. Njihov zahtjev je povisio cijenu srebra, stvorivši cjenovni „mjehur“ koji je vrtoglavo povećao vrijednost njihovih „srebrnih „ dionica. Ovakvom tržišnom manipulacijom su zaradilli milijarde.

Promjene koje su uslijedile u zakonskoj regulativi o investiranju, kao i u sferi politike, uzrokovale su kolaps cijene srebra. Neki su investitori bankrotirali i braća Hunt su bili optuženi i osuđeni za globalnu tržišnu manipulaciju. Iako danas postoje drugačija pravila upravo s ciljem da spriječe da se nešto slično ponovi, ovaj incident i mogućnost investitora da manipulišu tržištem kvare izglede srebru za ulaganja investitora.

business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *