Istraživanje Moody'sa: Bezgotovinsko plaćanje povećava BDP

Dodajte komentar

Rast korištenja bezgotovinskog, odnosno elektronskog načina plaćanja, među kojima su kreditne i debitne kartice, doprinosi povećanju globalnog BDP-a, pokazalo je istraživanje koje je za kompaniju Visa Inc. sprovela vodeća svjetska nezavisna agencija za ekonomske analize i prognoze Moody’s, saopšteno je u utorak.

Istraživanjem, kojim je obuhvaćeno 56 zemalja koje čine 93 posto svjetskog BDP-a, zaključeno je da “upotreba kreditnih kartica ekonomiju jedne zemlje čini efikasnijom i značajno utiče na njen rast”.

Na svjetskom nivou u razdoblju od 2008. do 2012. godine u 56 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem upotreba kartica donijela je 983 milijardi dolara BDP-a, odnosno rast od 1,8 posto.

Rezultati istraživanja:

  •  Regionalni ekonomski rast: Upotreba kartica na tržištima u razvoju povećava njihov BDP za 0,8 posto, dok je taj procenat na razvijenim tržištima oko 0,3 posto. To je očekivana razlika jer je na tržištima u razvoju i ulazak kartica veći. Na primjer, povećanje BDP-a zahvaljujući elektronskom plaćanju u Velikoj Britaniji je 68 milijardi dolara, Mađarskoj 9,1 milijardu, u Italiji 11,4 milijarde dolara, Njemačkoj 16,1 milijardi dolara, dok je u Francuskoj 52,7 milijardi te Češkoj Republici 1,6 milijardi američkih dolara.
  •  Značaj elektronskog poslovanja: Zaključak Moody’s-ovog istraživanja je da povećana upotreba kreditnih i debitnih kartica pospješuje ekonomsku aktivnost jer smanjuje troškove transakcija i unapređuje učinkovitost razmjene roba i usluga. Upotreba tzv. plastike pomaže potrošačima da optimiziraju svoje potrošačke odluke jer im osigurava siguran i brz pristup novčanim sredstvima, bilo da su ona u obliku depozita ili kreditnih kartica. Pogodnosti za trgovce su takođe veoma značajne zbog manje upotrebe gotovine i čekova u sistemima, što eliminiše opterećenje i rizik koji sa sobom donosi poslovanje i čuvanje gotovine. Dodatno, značajan rast elektronske trgovine i plaćanje putem mobilnih telefona bilo bi nemoguće bez globalnih platnih sistema koji omogućavaju sigurne i jednostavne transakcije koje garantuju naplatu trgovcima.
  • Značaj za vlade: Centralne banke oslobođene su odgovornosti i troškova osiguranja valute, dok je za vlade važno to što elektronsko poslovanje značajno smanjuje zone sive ekonomije jer povećava transparentnost poslovanja.
  • Uticaj rasta korištenja kartica u budućnosti: Analitičari Moody’s-a došli su do podatka da povećanje upotrebe kartica od jedan posto, u analiziranih 56 zemalja, proizvodi godišnji rast od 0,056 posto u potrošnji. Uzimajući u obzir stope rasta upotrebe kartica i učinke koje je njihov ulazak imao na BDP, analitičari procjenjuju značajno povećanje potrošnje od 0,25 posto i povećanje BDP-a od 0,16 posto u budućnosti.
  • Rast korištenja platnih kartica podstiče oporavak: Od 2008. do 2012. godine rast svjetskog BDP-a bio je samo 1,8 posto godišnje. Bez povećanja upotrebe kartica, taj rast bio bi 1,6 posto. Rast broja kartica i njihove upotrebe ima značajan uticaj na ekonomiju ublažavajući one uticaje koji bi dodatno usporili oporavak globalne ekonomije od recesije, prenosi Bankamagazine.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *