MFI odlučile da budu konkurentnije: Kamata manja za 4%

Dodajte komentar

Mikrokreditna finansijska institicija Alter Modus planira da u ovoj godini plasira klijentima 13,5 miliona eura, što je pet odsto više nego prošle godine, kao i da snize efektivnu kamatnu stopu (koja uključuje sve troškove kredita) za dodatnih četiri odsto.To je najavio izvršni direktor Alter Modusa Luka Đurović, koji je rekao da smanjenje kamata klijenti mogu očekivati u prvoj polovini ove godine. On je istakao da su krajem prošle godine kroz ukidanje provizije na obradu kreditnog zahtjeva smanjili efektivnu kamatnu stopu za dva odsto.

Na kraju decembra kamatna stopa na novoodobrene kredite bila je 29,69 odsto.

“S obzirom na to da je naše dugoročno opredjeljenje da klijentima omogućimo pristupačnije uslove za razvoj njihovih malih biznisa politika daljeg sniženja kamatnih stopa će i u narednom periodu biti jedan od prioriteta”, kazao je Đurović.

On je istakao da im je strateški prioritet da u ovoj godini razvijaju projekte koji treba da doprinesu povećanju zaštite prava klijenata i žiranata kako bi bolje razumjeli finansijske informacije koje dobijaju u institucijama, da racionalnije pristupaju procesu podizanja kredita i izbjegnu prezaduživanje.

“Edukovan i dobro informisan klijent predstavlja zadovoljnog klijenta što je uspjeh ne samo naše institucije već i ekonomije zemlje u cjelini. Poslovanje nijedne kompanije na tržištu, a posebno finansijskih institucija, ne može se posmatrati odvojeno od ostatka crnogorske ekonomije zbog čega smatramo da je najveći problem uticaj koji kriza ima na poslovanje naših klijenata, jer su upravo oni, kao mali preduzetnici, u najvećoj mjeri njome pogođeni”, kazao je Đurović, dodajući da će u skladu sa potrebama tržišta kreirati nove proizvode i usluge.

 Strah od gubitka posla, pa se izbjegavaju krediti

U mikrofinansijskoj instituciji Montekredit (bivši Agroinvest) nijesu precizirali koliko će novca ponuditi klijentima u ovoj godini i da li se mogu očekivati povoljnosti kada je riječ o kamatnim stopama. Izvršni direktor Josip Pecirep očekuje kreditnu aktivnost na nivou prošlogodišnje uz mogući rast do šest odsto.

“Pripremili smo niz novih proizvoda kojima želimo da podstaknemo razvoj seoskih i nerazvijenih područja. Proizvodi su namijenjeni klijentima iz prevashodno ruralnih predjela, za ulaganje u poljoprivredu, ali i za unapređivanje turizma, kroz ulaganja u manje turističke objekte i njihovu adaptaciju. U novoj ponudi klijente očekuje akcijski proizvod sa stimulativnom kamatnom stopom”, rekao je Pecirep.

On je dodao da su najvažniji izazovi za poslovanje vezani za ekonomski rast privrede države i mogućnosti prevladavanja ekonomske krize.

“Neizvjesnost oporavka privrede utiče na građane na način da se manje zadužuju iz straha od nemogućnosti vraćanja kredita i gubitka posla”, rekao je Pecirep.

ND Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *