Kafa će za 10 godina postati luksuz

Dodajte komentar

Kafa će u narednih desetak godina drastično poskupiti usled klimatskih promena i povećane potražnje, tvrde stručnjaci.

Loš prinos najpopularnije sorte “robusta” i porast potražnje na tržištima u razvoju, tvrde upućeni, izazvaće ogroman deficit.

“Futuresi” na kafu na berzi u Londonu nedavno su porasli gotovo za jedan procenat. Analitičari tržišta smatraju da će cijena za napitak koji zauzima drugo mesto prema popularnosti u svijetu, imati “stabilan rast u narednih deset godina”.

Obim potrošnje kafe u svijetu narednih godina biće u porastu. Prema rezultatima prošlogodišnje sezone, već danas postoji deficit kafe od oko šest miliona vreća.

Tokom narednih godina potražnja će rasti otprilike dva do tri odsto godišnje. Ovaj porast je u vezi sa rastom stanovništva i životnog standarda u gusto naseljenim regionima svijeta – jugoistočnoj Aziji i zemljama Južne Amerike.

U Rusiji, koja spada u tržišta u razvoju, godišnja potrošnja kafe iznosi oko 1,5 kilograma po stanovniku. Poređenja radi, u Zapadnoj Evropi je ovaj pokazatelj nekoliko puta veći.

Rast cijene kafe na javnim mjestima tokom godine biće izazvan makroekonomskim okolnostima, ali i rastom tarifa, plata, inflacijom itd.

Međutim, trenutno se bilježi pad cijena kafe, konkretno sorte “arabika“. Razlog su veliki prošlogodišnji prinosi u Brazilu, prenosi b92.net.

Sledeće godine takođe se očekuju dobri prinosi. Što se tiče “robusta”, ova sorta danas nije u najboljoj poziciji. Prema očekivanjima, prinos će ove godine biti manji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *