Bankari vjeruju penzionerima

Dodajte komentar

Udio nenaplaćenih penzionerskih kredita u lošim kreditima koji prelaze 300 miliona eura je zanemarljiv, jer se administrativne zabrane redovno izvršavaju preko Fonda PIO, kazali su Danu iz Udruženja banka.

Iz Udruženja su naveli da veliki broj penzionera prima penziju preko banaka i prepoznati su kao najuredniji klijenti.

Pošto su banke uočile tu predost, plasirale su bogatu ponudu proizvoda isključivo za penzionere.

“Najviše uzimaju gotovinske kredite, prije svega za ogrev, zimnicu i zamjenu kućnih aparata“, navode iz Udruženja.

Ekonomski analitičar Media grupe Ana Nives Radović smatra da u vremenu kada zaposleni u javnom i privatnom sektoru nijesu bonitetni klijenti, zbog smanjenih primanja ili gubitka radnog mjesta, banke traže druge korisnike.

“Razlog porasta nivoa penzionerskih kredita je zato što su oni jedina grupa sa redovnim primanjima“, kazala je Nives Radović Danu.

Kreditnu sposobnost penzionera, smatra, najčešće koriste drugi članovi porodice, jer tako bez žiranata ili depozita pozajmljuju pare, uglavnom namjenske kredite.

“Banke su napravile kalkulaciju koja je pokazala daje iznos kredita koji bi mogli da ostanu nenaplaćeni marginalan u odnosu na prihode od kamate. Bankari računaju i da će veliki broj potencijalnih korisnika koji nijesu kreditno sposobni koristiti mogućnost da dođu do novca preko penzionera“, smatra ona i dodaje da se povoljnosti realizuju u saradnji sa prodajnim lancima.

U Crnoj Gori, ističe, nije zaživio sistem da banke nakon smrti korisnika kredita preuzimaju nekretnine.

“Takva praksa je česta u zapadnim zemljama gdje korisnici založe imovinu za trećinu vrijednosti, koju naplate odmah, a ostatak u mjesečnim ratama do smrti, kad banka preuzima imovinu“, pojasnila je ona.

Prema uslovima koji su navedeni na sajtovima banaka, za penzionerski kredit potrebno je da se penzija prima preko banke i da rata ne prelazi polovinu mjesečnih primanja. Krediti se kreću od 250 do 25 hiljada eura, a za iznose do hiljadu eura nijesu potrebni žiranti. Kamate se kreću od 0,95 na mjesečnom do 15 odsto na godišnjem nivou.

“Proteklih mjeseci penzionerski krediti imaju značajno učešće u novoodobrenim, zbog gotovinskih kredita bez žiranata do 10.000 eura na bazi polise životnog osiguranja“, kazao je Danu direktor sektora stanovništva Erste banke Relja Đurović i dodao da prema penzionerima imaju poseban senzibilitet.

U Erste banci nude tri vrste kredita za penzionere, 500 do četiri hiljade eura sa otplatom do 36 mjeseci i efentivnom kamatom 12,34 odsto, do 8.000 eura na 90 mjeseci, uz 11,91 odsto kamate i do 25 hiljada na 120 mjeseci, uz 11,83 odsto kamate.

Atlas banka za kredite od 1.001 do 3.000 eura traži žiranta, a do pet hiljada dva. Za penzionere do 75 godina do pet hiljada odobravaju bez žiranata, uz životno osiguranje.

CKB u promotivnoj akciji odobrava nenamjenski keš kredit do 5.000 eura do 60 mjeseci i do 70 godina starosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *