Peugeot Citroen otpisuje četiri milijarde eura vrijednosti imovine

Dodajte komentar

Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen odlučio je otpisati 4,1 milijardu dolara vrijednosti imovine zbog pogoršanog stanja na tržištu automobila, objavili su u petak evropski mediji.

 

Iz francuske kompanije su pojasnili da su ih na taj potez podstakle nove računovodstvene smjernice, ističući da će, kada se stanje poboljša, vrijednost imovine biti ponovo povećana.

Otpis je najavljen prije poslovnog izvještaja koje će biti objavljeno iduće sedmice, a očekuje se da će pokazati velike gubitke. U 2012. najveći je francuski proizvođač automobila prodao 16 posto manje automobila nego u prethodnoj godini, odnosno nešto manje od tri miliona.

Peugeot provodi program smanjenja broja zaposlenih za ukupno 8.000 i zatvara fabrike kako bi nadoknadio gubitke.

“U drugoj polovini (godine) shvatilo se da će kriza trajati duže no što se očekivalo. Ovo je čisto računovodstveno prilagođavanje i nema nikakve veze s poslovanjem”, naglasio je finansijski direktor Peugeota Jean-Baptise de Chatillon.

Francuski tržišni regulator prošle je godine zatražio od kompanija da realnije procijene vrijednost svoje imovine.

Francuski list Liberation izvijestio je da vlada razmišlja o kupovini udjela u posrnuloj kompaniji “kao posljednjoj mogućnosti”. Neimenovani izvor u ministarstvu finansija danas je u izjavi za Reuters otklonio tu mogućnost.

“Ulaganje države u dionice Peugeota nije na dnevnom redu. Za grupu je prioritet sprovođenje plana oporavka, kako bi ojačala savez s General Motorsom i nastavila s razvojem”, istakao je, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *