Munich Re povećava dividendu po dionici

Dodajte komentar

Munich Re, najveći svjetski reosiguravač, ostvario je dobit od 3,2 milijarde eura u 2012., u odnosi na 710 miliona eura koliko je iznosila lani. Dobit četvrtog kvartala iznosila je 480 miliona eura. Obzirom na vrlo dobre rezultate poslovanja vodstvo Munich Re-a potvrdilo je isplatu dividendi i njeno povećanje sa 6,25 na 7,0 eura po dionici.

„Ovi vrlo ugodni rezultati posljedica su našeg rigoroznog upravljanja rizicima, disciplinovane politike preuzimanja osiguravajućih rizika i realizacije profitabilnih poslovnih prilika“, istakao je CFO Jörg Schneider.

U 2012. grupacija je ostvarila operativnu dobit od 5,4 milijarde eura te je uporedo i imovina porasla za 4,1 milijardu eura na 27,4 milijarde eura. Zaračunata bruto premija Munich Re grupe u prošloj je godini porasla za oko 5 posto na 52 milijarde eura.

U primarnom osiguravajućem poslu Munich Re je ostvario dobit od 250 miliona eura dok je u četvrtom kvartalu iskazan gubitak zbog troškova restrukturiranja koji su povezani s prodajom ERGO grupe, ističe se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *