Franak zagorčao godinu čokoladi

Dodajte komentar

Švajcarski proizvođači čokolade su prošle godine osjetili gorko-sladak ukus u ustima, budući da je snažan franak istopio apetitit za njihovim proizvodima.

Osamnaest švajcarskih proizvođača čokolade, uključujući brendove kao što su Lindt, Frej i Faverger, prodali su prošle godine za oko 4.000 tona manje nego u 2011. godini.

“Precijenjena vrijednost franka uticala je na to da švajcarski čokoladni proizvodi budu daleko skuplji u inostranstvu, a uvozna čokolada jeftinija”, navedeno je u saopštenju švajcarskog Udruženja proizvođača čokolade, Čokosvisa, a prenosi AP.

Ukupna prodaja proizvođača čokolade je u 2012. pala za 2,2 odsto, na 172.376 tona, dok je njihova zarada umanjena za 3,4 odsto, na 1,6 milijardi franaka (1,3 milijarde eura).

Više od 60 odsto švajcarske čokolade ode u izvoz, a prodaja u inostranstvu je posebno pala, dodaje Čokosvis, prenosi b92.net.

Izvoz je smanjen za 2,9 odsto, na 103.897 tona, dok je snažan franak i cjelokupno usporavanje globalne ekonomije umanjilo prodaju u inostranstvu za 7,3 odsto, na 760 miliona franaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *