Za neizdavanja fiskalnih računa kazne do 10.000 eura

Dodajte komentar

U cilju efikasnije borbe protiv sive ekonomije, biće uvedena strožija politika novčanih kazni i to u prvom redu kada su pitanju prekršaji.

To je saopšteno nakon konstitutivne sjednice Komisije za suzbijanje sive ekonomije, kojom je predsjedavao ministar finansija i predsjednik ovog tijela Radoje Žugić.

„Neizdavanja validnih fiskalnih računa i neposjedovanje registar kasa predloženo je da se raspon novčanih kazni sa dosadašnjih 1.000 do 6.000 eura poveća na raspon od 3.000 do 10.000 eura, za pravna lica“, navodi se u saopštenju Ministrstva finansija.

Zbog netačnog obračuna poreske obaveze, nepodnošenje poreske prijave i neplaćanje PDV-a u propisanom roku predloženo je da se raspon novčanih kazni sa dosadašnjih 1.500 do 20.000 eura poveća na raspon od 6.000 do 20.000 eura.

Takođe će se, u najskorijem roku, Komisija baviti iznalaženjem načina, tj. pravnog osnova da se donosiocu neispravnog fiskalnog računa obezbijedi refundacija računa ili isplata dijela novčane kazne koja bude naplaćena od prekršioca, prenosi cdm.me.

Žugić istakao je da će „premisa rada ovog tijela biti nulta stopa tolerancije kada je u pitanju poreska evazija i rad u sivoj zoni“, te da se pitanjem sive ekonomije moramo baviti na sistemski način, transparentno i bez selektivnog pristupa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *