U SAD-u otkrivena jedna od najvećih prevara s kreditnim karticama

Dodajte komentar

U SAD-u je otkrivena jedna od najvećih prevara s kreditnim karticama u istoriji države. Savezni istražni ured FBI optužio je 18 ljudi za krađu najmanje 200 miliona dolara.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da su preko mreže lažnih osobnih identiteta i lažnih preduzeća ukrali najmanje 200 miliona dolara. S obzirom na opsežnost operacije, svota bi lako mogla biti i veća, prenosi BBC.

Osumnjičeni su koristili na hiljade lažnih ličnih i korporativnih identiteta, lagali su kreditnim rejting agencijama i prebacili u inostranstvo milione dolara. U FBI-ju slikovito opisuju da je riječ o “virtuelnom baru sofisticiranih prevara i spletki”.

Grupa je djelovala u 28 saveznih država, a sjedište joj je bilo u New Jerseyju. Milione dolara prebacivali su na račune u Pakistan, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kanadu, Rumuniju, Kinu i Japan.

S prevarama su počeli krajem 2007. godine. Kreirali su više od 7.000 lažnih identiteta i dobili 25.000 kreditnih kartica. Lažirajući kreditnu sposobnost omogućili su da preko lažiranih kartica posuđuju velike svote novca koji nikada nisu vratili.

Utemeljili su i mrežu 1.800 adresa elektronske pošte i otvorili najmanje 80 lažnih preduzeća. Na korišćenje su dobili i POS terminale, na kojima su onda koristili lažne kreditne kartice, a novac su zadržavali.

S ukradenim novcem kupovali su luksuzne automobile, elektroniku, odmore u banjama, skupu odjeću i obuću te zlato. Velike iznose gotovine su i pohranili na više ili manje skrovitim mjestima. Tako je u domu jednog od optuženih nađeno oko 70.000 dolara u pećnici.

U utorak je pred sudiju izašlo 14 optuženih. Osam ih je pušteno da se brane sa slobode, a šestoro ih je još u pritvoru. Svi su optuženi za finansijsku prevaru, a budu li proglašeni krivima, prijeti im 30 godina zatvora i milionske novčane kazne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *