Prihodi u internet trgovini premašili bilion dolara

Dodajte komentar

Globalni prihodi u trgovini na malo putem interneta lani su porasli za 21,1 posto, na nešto više od bilion dolara (1.000 milijardi), objavila je u utorak istraživačka kompanija eMarketer, specijalizovana za prikupljanje i obradu tržišnih podataka čije je sjedište u New Yorku.

Ujedno prognoziraju da će globalna prodaja u 2013. ojačati dodatnih 18,3 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu u Aziji. Sjeverna Amerika je i dalje vodeća regija za elektronsku trgovinu, s ostvarenim prihodima od 364 milijarde dolara u prošloj godini, što je povećanje od 13,9 posto u odnosu na godinu ranije.

U 2013. će se po procjeni istraživačke firme azijsko-pacifička regija najvjerovatnije probiti na vodeće mjesto, s obzirom na očekivani porast prihoda za 30 posto, na 433 milijardi dolara.

Prihodi u elektronskoj trgovini u SAD-u za prošlu su godinu procijenjeni u visini 343 milijarde dolara. Slijedi Japan s ostvarenih 127 milijardi dolara, Britanija sa 124 milijarde i Kina sa 110 milijardi dolara.

Kina bi se ove godine po prognozama eMarketera trebala probiti na drugo mjesto u svijetu, s obzirom na procijenjeni 65-postotni rast prihoda, na 181 milijardu dolara. SAD bi trebao ostati najveće tržište, no tamošnji će rast prihoda usporiti na 12 posto i dosegnuti 384 milijarde dolara.

“Prosječna potrošnja po korisniku u Kini smanjena je i ove bi godine trebala iznositi svega 670 dolara. Međutim, broj tamošnjih digitalnih kupaca u snažnom je porastu, tako da se očekuje da će se broj onih koji kupuju robu putem interneta u Kini gotovo udvostručiti između 2012. i 2016. godine”, navodi se u saopštenje eMarketera, prenosi Bankamagazine.

Podaci kojima se koristi istraživačka kuća uključuju trgovinu na malo, kupovinu putničkih karata i aranžmana, te digitalnih sadržaja kupljenih putem svih digitalnih kanala, uz izuzetak klađenja i kupovine ulaznica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *