Hrvatska i Makedonija na listi 50 najinovativnijih zemalja

Dodajte komentar

Hrvatska i Makedonija nalaze se na 34. odnosno 48. mjestu na listi 50 najinovativnijih zemalja svijeta, koju je objavila agencija Blumberg.

Lista je sačinjena na osnovu sedam kriterijuma, među kojima su intenzitet sprovođenja naučno-istraživačkih i razvojnih radova, nivo produktivnosti rada, koncentracija visokih tehnologija, procenat istraživača na milion ljudi, produktivnost industrije, nivo obrazovanja i patenti.

Hrvatska individualno najbolji rejting ima kada su u pitanju patenti, po kojima se nalazi na 31. mjestu, dok je Makedonija najviše vrednovana po koncentraciji visokih tehnologija i produktivnosti industrije, gdje u obje kategorije zauzima 28. mjesto.

Prva tri mjesta na listi zauzimaju SAD, Južna Koreja i Njemačka, a Hrvatska, u ukupnom skoru ocjena po svim kriterijumima, dijeli 34. mjesto sa Slovačkom. SAD se nalazi na prvom mjestu, pojedinačno, u oblasti koncentracija visokih tehnologija, dok je Južna Koreja prva u kategoriji patenata, prenosi Capital.

Zanimljivo je da se u prvih deset najinovativnijih zemalja svijeta nalazi čak šest evropskih država – Francuska, Švedska, Danska, Austrija, Finska i Njemačka, kao i tri azijske zemlje – Japan, Singapur i Južna Koreja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *