CBO: Američki deficit će se smanjiti, rast usporiti ove godine

Dodajte komentar

U fiskalnoj 2013. američki budžetski deficit će pasti na 845 milijardi dolara nakon što je četiri godine zaredom bio bilion i više dolara, saopštila je u utorak Kongresna kancelarija za budžet (CBO), navodeći kako će do toga doći uvelike zbog većih poreza koje sada plaćaju bogati Amerikanci. Analiza CBO-a pretpostavlja da će automatski doći do smanjenja trošenja od 85 milijardi dolara kao što je predviđeno 1. marta.

Kancelarija kaže kako će fiskalno pritezanje zbog viših poreza i smanjene potrošnje usporiti ekonomski rast na anemičnih 1,4 posto do kraja 2013., dovodeći do rasta nezaposlenosti.U novogodišnjem dogovoru da bi se izbjegla “fiskalna litica” porezne stope na dohodak iznad 450.000 dolara za parove su vraćene na njihov nivo od prije 2001. Ali automatski rezovi u potrošnji samo su odgođeni za dva mjeseca do 1. marta.

Američka ekonomija će početi da se oporavlja 2014. i brže puniti saveznu blagajnu, prema ovom nestranačkom kongresnom ekonomskom arbitru.

Čak i ako Kongres ne poduzme daljnje rezanje potrošnje ili podizanja poreznih prihoda, deficit će se nastaviti smanjivati dosegnuvši 616 milijardi u fiskalnoj 2014. i 430 milijardi u fiskalnoj 2015. Deficit 2015. će odgovarati 2,4 posto američkog bruto domaćeg proizvoda u to doba, nivou koju mnogi ekonomisti smatraju održivim.

Međutim, deficit će stalno rasti od sredine decenije približivši se 1 bilionu dolara do 2023., prema prognozi.

CBO predviđa da će deficit rasti zbog sve starijeg stanovništva, sve većih troškova zdravstva, jačanju saveznih subvencija zdravstvenog osiguranja i narastajućim plaćanjima kamata na savezni dug, prenosi seebiz.eu.

CBO je upozorio da će se američki javni dug nastaviti gomilati dosegnuvši 77 posto BDP-a 2023. te dalje rasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *