„Triglav grupa” u 2012. godini: Za­ra­di­li preko 50.000.000 eura

Dodajte komentar

Cr­no­gor­sko tr­ži­šte osi­gu­ra­nja ima ogra­ni­čen po­ten­ci­jal zbog re­la­tiv­no ma­log bro­ja sta­nov­ni­štva, ali je pre­mi­ja po sta­nov­ni­ku ni­ska, što zna­či da će se tr­ži­šte ubu­du­će raz­vi­ja­ti, ka­zao je u in­ter­vjuu za „Dan” Ma­tjaž Ra­ko­vec, pred­sjed­nik upra­ve „Tri­glav gru­pe”, u okvi­ru ko­je po­slu­je „Lov­ćen osi­gu­ra­nje”.
– Sma­tram da će cr­no­gor­sko tr­ži­šte ra­sti u seg­men­tu ži­vot­nih osi­gu­ra­nja, osi­gu­ra­nja imo­vi­ne fi­zič­kih li­ca, te zdrav­stve­nih i pen­zij­skih osi­gu­ra­nja – re­kao je Ra­ko­vec i do­dao da su na tr­ži­šti­ma „Tri­glav gru­pe” imo­vin­ska osi­gu­ra­nja pri­sut­na du­že vri­je­me, a da su ve­li­ki iza­zov ži­vot­na.Ka­ko je po­slo­va­la „Tri­glav gru­pa” la­ni i ko­li­ki je bio do­pri­nos „Lov­ćen osi­gu­ra­nja”? 
Ne­to po­slov­ni re­zul­tat „Tri­glav gru­pe” u pr­vih de­vet mje­se­ci 2012. go­di­ne iz­no­sio je 50,5 mi­li­o­na eura. Po­slov­ni re­zul­tat pri­je opo­re­zi­va­nja iz­no­sio je 62,5 mi­li­o­na eura. Gru­pa je u pr­vih de­vet mje­se­ci fak­tu­ri­sa­la 732,1 mi­li­on eura bru­to pre­mi­je osi­gu­ra­nja i sa­o­si­gu­ra­nja. „Lov­ćen osi­gu­ra­nje” je la­ni po­slo­va­lo so­lid­no, ali u po­slo­va­nju ima još do­sta iza­zo­va za na­red­ni pe­ri­od. Ja­sno je da je eko­no­mi­ja Cr­ne Go­re, kao i evrop­ska, u kri­zi i da je pri­vred­na si­tu­a­ci­ja sla­ba, kao što je sla­ba i li­kvid­nost kli­je­na­ta.
Ka­ko ko­men­ta­ri­še­te ovo­li­ku kon­ku­ren­ci­ju na tr­ži­štu osi­gu­ra­nja i šta će­te ura­di­ti da bu­de­te kon­ku­rent­ni?
Na tr­ži­štu se mo­ra­mo bo­ri­ti sa no­vim i kva­li­tet­ni­jim pro­iz­vo­di­ma, kao i sa bo­ljom uslu­gom na svim ni­vo­i­ma, a na­šim sa­da­šnjim i po­ten­ci­jal­nim kli­jen­ti­ma mo­ra­mo uvi­jek na­gla­ša­va­ti u če­mu i zbog če­ga smo bo­lji od kon­ku­ren­ci­je. Ni­je la­ko, ali to je is­pra­van put. Do sa­da se kao is­prav­na od­lu­ka po­ka­za­la i stra­te­gi­ja da ne pri­hva­ta­mo utak­mi­ce za sva­ku ci­je­nu, te da je bo­lje ima­ti do­ne­kle ma­nju re­a­li­za­ci­ju, ali s dru­ge stra­ne „zdra­vi­ju“ pre­mi­ju i, pri­je sve­ga, na­pla­će­nu pre­mi­ju, te po­zi­tiv­ni re­zul­tat po­slo­va­nja, što nas ta­ko, na du­gi rok, a po­seb­no u ovoj si­tu­a­ci­ji, sa­mo još do­dat­no ja­ča.
Šta se oče­ku­je, ge­ne­ral­no, na po­lju tr­ži­šta osi­gu­ra­nja u re­gi­o­nu i ši­re?
Oče­ku­je­mo da će kri­za po­tra­ja­ti još ne­ko vri­je­me i za­to je to vri­je­me za kon­so­li­da­ci­ju po­slo­va­nja i usmje­ra­va­nja u tro­škov­nu efi­ka­snost. Po­sli­je to­ga oče­ku­je­mo da će no­va tr­ži­šta ra­sti br­že od pro­sje­ka u EU i tu će­mo tra­ži­ti svo­ju pri­li­ku.
Ka­kvi su pla­no­vi „Tri­glav gru­pe” na cr­no­gor­skom tr­ži­štu?
„Lov­ćen” ima vi­so­ko tr­ži­šno uče­šće, što zna­či da su nje­gov raz­voj i da­lji rast za­vi­sni od raz­vo­ja tr­ži­šta. Že­li­mo da odr­ži­mo tre­nut­nu tr­ži­šnu po­zi­ci­ju u Cr­noj Go­ri i po­sta­ne­mo što efi­ka­sni­ji na seg­men­tu tro­ško­va i or­ga­ni­za­ci­je.
Da li pla­ni­ra­te ši­re­nje na no­va tr­ži­šta ili po­vla­če­nje sa ne­kih na ko­ji­ma ste već pri­sut­ni?
Pri­mar­no smo fo­ku­si­ra­ni na re­a­li­za­ci­ju na­še stra­te­gi­je. Na kra­ju stra­te­škog raz­do­blja pla­ni­ra­mo pro­fi­ta­bil­nost iz­nad 12 po­sto i sta­bil­ni kom­bi­no­va­ni ko­lič­nik is­pod 95. Sva na­ša kće­rin­ska dru­štva će po­slo­va­ti pro­fi­ta­bil­no, a pre­mi­ja osi­gu­ra­nja će do­sti­ći 1,1 mi­li­jar­du eura. U slu­ča­ju akvi­zi­ci­ja, fo­ku­si­ra­će­mo se na in­te­re­sant­ne me­te u Adri­ja re­gi­o­nu. U skla­du sa stra­te­gi­jom, nas ne in­te­re­su­je sa­mo tr­ka za tr­ži­šnim uče­šćem, ne­go i pr­o­fit. For­mu­la je jed­no­stav­na – u kri­znim okol­no­sti­ma po­treb­no je uma­nji­ti fi­nan­sij­ski obim po­slo­va­nja, sni­zi­ti tro­ško­ve, odr­ža­ti raz­voj­no usmje­re­nje i ge­ne­ri­sa­ti do­volj­no ka­pi­ta­la za po­no­van rast.

La­ni „Udah­nu­li Ko­la­šin”
Ko­je pro­jek­te „Lov­ćen osi­gu­ra­nje” pla­ni­ra iz dru­štve­no od­go­vor­nih obla­sti u ovoj go­di­ni?
Na­še ko­le­ge u „Lov­ćen osi­gu­ra­nju” su u okvi­ru dru­štve­no od­go­vor­nih ak­tiv­no­sti u pro­šloj go­di­ni do­bro­volj­no uče­stvo­va­li u ak­ci­ji „Udah­ni­mo Ko­la­šin“, u okvi­ru ko­je su u dru­štvu svo­jih po­ro­di­ca i pri­ja­te­lja do­pri­ni­je­li či­sti­joj oko­li­ni. U ovoj go­di­ni će­mo na ni­vou „Tri­glav gru­pe” na­sta­vi­ti sa dru­štve­no od­go­vor­nim ak­tiv­no­sti­ma. U sa­rad­nji sa „Lov­ćen osi­gu­ra­njem”, u pr­vom kvar­ta­lu će­mo pri­pre­mi­ti usmje­re­nja dru­štve­no od­go­vor­nih ak­tiv­no­sti za 2013. go­di­nu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *