Predstavljen “Podgorički pristup” rješavanja loših kredita

Dodajte komentar

Osam podgoričkih banaka predložile su po jednu kompaniju iz različitih privrednih grana na čijem primjeru će pokazati kako se restrukturiraju loši krediti i na dugoročan naćin pomoći ozdravljenju bankarskog sektora- saopštili su predstavnici Centralne banke prilikom predstavljanja projekta “Podgorički pristup” .

Podgorički pristup, odnosno pristup bankarskog restrukturiranja kredita predstavlja inicijativu koja je potekla od strane Centralne banke Crne Gore, svjetske banke i Ministarstva finansija sa ciljem da se uz pomoć svjetskih eksperata dugoročno riješi problem nekvalitetnih kredita.

– Banke su predložile svoje predstavnike odnosno kompanije u svojem portfoliju za koje smatraju da predstavljaju dobre kandidate za ovaj pilot projekat. Ove kompanije imaju određene probleme sa likvidnošću ali ne i sa solventnošću i koje u tom smislu predstavljaju dobre kandidate kod kojih će se u srednjem roku moći obezbijediti njihovo ozdravljenje- pojasnila je novinarima specijalna savjetnica u Centralnoj Banci Crne Gore Zorica Kalezić.

Osnovna namjera je da se kroz planove koje su banke već pripremile za svoje kompanije stvaranje invrastrukturnih mjera bilo okviru postojećih zakona ili kreiranju novih, osigura lakše i brže restrukturiranje kredita.

– Sve osim jedne banke podržale su ovaj projekat u smislu njihovog aktivnog učestvovanja. Imajući u vidu da su osnovni problem bile kompanije iz C kategorije koje imaju izvjesnih problema sa nelikvidnošću ali mogu postati kompanije koje će redovno izmirivati svoje obaveze- kazala je Kalezić i napomenula da su imena kompanija tajna iz razloga zaštite njihovog finansijskog poslovanja.

Esad Zaimović, izvršni direktor Hipotekarne banke kazao je da pokremuti projekat predstavlja prvi korak da se na sistematizovan način riješi problem loših kredita „koji je u Crnoj Gori veoma izražen“.

– Mislim da je dobro što se u fokus stavlja rješavanje ovih kredita jer smatram da je ovaj problem mnogo bitiniji nego što je visina kamatnih stopa- kazao je Zaimović i napomenuo da su sve banke dale svoj doprinos u realizaciji ovog projekta.

– Najveći značaj vidim prije svega u počinjanju projekta i u tome što će međunarodni eksperti pomoći nama bankarima da kvalitetnije rješavamo svaki pojedinačni plasman- kazao je Zaimović i napomenuo da treba identifikovati kompanije koje imaju šansu da prežive, koje su solvantne i kojima je neophodno pružiti pomoć.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da će u narednom periodu biti od velikog značaja uključivanje države radi poboljšanja kreditnog portfolija crnogorskih banaka. „ Naophodno je obezbijediti da banke razviju sistem procjene rizika sa ciljem unaprijeđenja kreditnog portfolija“. Žugić je rekao i da će Crna Gora svoje iskustvo u restruktiriranju loših kredita i primjeni Podgoričkog pristupa podijeliti i sa susjednim državama. I guverner centralne banke Miloica Dakić saglasan je sa ocjenom da su loši krediti veliki problem bankarskog sektora i da je cilj pokrenutog projekta smanjiti nekvalitetne kredite i povećati likvidnost banka, prenosi Portal Analitika.

Predstavnici Svjetske banke ocijenili su sa druge strane da rješenje nelikvidnosti bankarskog sektora ne treba očekivati samo od Vlade već da rješenje treba da dođe iz redova banaka i zajmoprimaca“. Eksperti predlažu da se u tom cilju neophodno osigurati odgovoarajući pravni okviri i poboljšati supervizorske aktivnosti centralnih banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *