Oland pesimista u vezi sa budžetom EU

Francuski predsjednik Fransoa Oland upozorio je da su slabi izgledi da će se ove sedmice postići dogovor o budžetu Evropske unije za narednih sedam godina.

„Pregovori su vrlo teški. Činimo sve što možemo kako bismo postigli dogovor, ali se, u ovom trenutku, još nisu stekli uslovi za to“, rekao je Oland novinarima, javila je agencija Frans pres.

Lideri EU sastaće se u četvrtak i petak u Briselu kako bi drugi put pokušali da postignu sporazum o budžetu za 27-člani blok za period od 2014. do 2020. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je izjavila da će pregovori o budžetu biti „veoma teški“ i da će možda biti potrebno određeno vrijeme da bi se došlo do sporazuma.
Predsjednik EU Herman van Rompej prošlog novembra je predložio budžet od 973 milijarde eura, što je samo nešto više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda evropskog bloka.

Međutim, evropski lideri nisu mogli da otklone nesuglasice oko zahtijeva za smanjenjima u budžetu, koje su iznijele pojedine članice, kao i oko toga kako bi smanjenja potrošnje trebalo raspodjeliti.

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.