Njemački političari uslovljavaju pomoć Nikoziji

Dodajte komentar

Uticajni član vladajuće njemačke koalicije iz redova Slobodnih demokrata i nekoliko opozicionih poslanika izjavili su danas da će podržati uplatu novčane pomoći Kipru samo ako ta zemlja riješi problem pranja novca i izvrši strukturne reforme.

Kipar je zatražio pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, ali dogovor zavisi od stava Njemačke, čiji političari smatraju da ta zemlja pruža finansijsko utočište bogatim Rusima koji izbjegavaju plaćanje poreza.

„Jedinstveni smo sa svojim evropskim partnerima, ali nije dogovorena jasna procedura za davanje finansijske pomoći Kipru iz evropskog stabilizacionog mehanizma“, izjavio je Rajner Bruderle, uticajni član Slobodnih demokrata.

On je naglasio da neće biti ni govora o finansijskoj pomoći dok Kipar ne uvede efikasnu kontrolu pranja novca i dok ne izvrši strukturne reforme.

I pojedini članovi konzervativne stranke kancelara Angele Merkel skeptični su u vezi sa davanjem pomoći Kipru. Ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da se neće žuriti sa tom odlukom, prenio je Capital.

Uticajan poslanik iz redova Hrišćansko-demokratske unije Mihael Fuhs izjavio je da u Kipru ne postoji „relevantan sistem“ i da je njegovo formiranje uslov za uplatu pomoći.

Da bi finansijski paket za Kipar bio usvojen u Bundestagu, Merkelovoj nije potrebna samo podrška koalicionih partnera, nego i glasovi opozicije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *