Njemačka tehnologija za lakše parkiranje

Dodajte komentar

Ako ste u centru grada, potraga za slobodnim parkirnim mjestom često se pretvori u pravu noćnu moru. U budućnosti bi se takve situacije mogle izbjeći, uz pomoć najnovije tehnologije.

Naučni saradnici njemačkog Centra za promet razvili su softversko i hardversko rješenje koje nadgleda sva parking mjesta u Braunschweigu. Vozač u svakom trenutku ima uvid u situaciju sa slobodnim parkinim mjestima u gradu, može ih rezervisati. Ali to nije sve. Saradnici Centra tvrde da bi aplikacija mogla sama, bez asistiranja vozača, automobil odvesti do željenog parkirnog mjesta i parkirati ga, preciznije nego sam vozač.Dakle, otvorite aplikaciju na svom mobilnom telefonu, pritisnete dugme i tehnika sve radi sama. Automobil sam kreće u potragu za slobodnim parkirnim mjestom.

„Zvuči nevjerovatno, ali mislim da bi takvo nešto u skorijoj budućnosti stvarno bilo moguće”, komentariše jedan prolaznik.

A čini da je strvarno tako. Profesor informatike Karsten Lemmer je šef ovog projekta. Pojašnjava prednosti tehničkog rješenja, koje bi se uskoro moglo početi primjenjivati.

„Načelo je ovakvo. Želite parkirati auto i već ste uz pomoć aplikacije pronašli parkirno mjesto. Iz auta možete izaći i nastaviti svojim putem. Isto tako kada budete željeli krenuti natrag, mobilnim telefonom pozivate auto. On dolazi po vas, ulazite i nastavljate vožnju”, kaže Lemmer.

Testiranje i dalje traje i to u Braunschweigu. Naučnici su zadovoljni prvim rezultatima. Nezavisno od aplikacije, hardver je koncipiran tako da se kamerama nagledaju sva parkirna mjesta u gradu, a informacije o slobodnim prostorima prosljeđuju se centralnom kompjuteru. Automobil se kreće i parkira zahvaljujući internom kompjuteru i brojnim senzorima, prenosi seebiz.eu.

„Vozač će i dalje moći sam da odluči želi li da se odveze skroz do odredišta ili će se iskrcati ranije. Vjerovatno u nekom trenutku više nećete imati živaca dalje da vozite. To je trenutak kada ćete vožnju prepustiti automatskom pilotu”, kaže naučni saradnik Klaus Brunken.

Drugim riječima, glavna prednost ovakvog sistema je manji stres tokom vožnje i potrage za slobodnim parkirnim prostorom.

„Parkiranje je malo kompleksnijija radnja. Zbog toga je automobil „Fascar 1” opremljen izuzetno osjetljivim senzorima, koji promjeravaju sve što je potrebno, kako bi parkiranje bilo precizno”, kaže profesor i dodaje, kako su u tom zadatku mašine daleko preciznije od ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *