Za sedam godina hrana skuplja do 50 odsto

Dodajte komentar

Trošak za hranu u Crnoj Gori, realni, a ne statistički, veći je i do 50 odsto u odnosu na prije sedam godina.

Pobjeda piše da se za 50 eura u 2006. godini moglo kupiti, recimo, 100 vekni hljeba koji je tada koštao 50 centi. 

Za istu sumu moglo se nabaviti 90 litara mlijeka ili 50 litara najprodavanijeg ulja, jer su tada, koštali 55 centi, odnosno jedan euro.

Prema sadašnjim cijenama za 50 eura, koje se nerijetko daju u obliku bona kada firma nema novca za platu, može se kupiti znatno manje 70 vekni hljeba (ne računajući akcijske cijene od 30 centi u samo određenim marketima), 55 litara mlijeka ili 35 litara ulja.

Kada se izračuna koliko sada treba da izdvojimo novca za kupovinu iste količine navedenih proizvoda dobija se trošak koji je za oko 50 odsto veći nego prije šest godina.

Ovakvih poređenja, koja pokazuju koliko nam je život skuplji, može da se napravi bezbroj.

Ne smije se zaobići ni cijena goriva, jer se 2006. sa 50 eura mogao skoro napuniti prosječan rezervoar automobila (benzin bio jedan euro), a sada se može natočiti 35 litara, znači nešto iznad pola crte na mjeraču, prenosi cdm.me.

Razlozi za poskupljenja samo hrane posljednjih godina su brojni, a najviši uticaj imao je rast cijena energenata, zatim sirovina u poljoprivredi zbog sušnih godina, a sve to u kombinaciji sa visokom uvoznom zavisnošću crnogorskog tržišta, odnosno beznačajnom domaćom proizvodnjom.

U svakom slučaju, do eventualnog novog poskupljenja hrane na svjetskom nivou, potrošačima u Crnoj Gori ostaje da se nadaju da će oštra konkurencija, odnosno ,,trgovačkli rat“ između velikih lanaca u Crnoj Gori, koji rezultira i dosta povoljnijim, akcijskim cijenama hrane, trajati što duže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *