Za Kineze EU bolja od Amerike

Dodajte komentar

Kineske kompanije u Evropskoj uniji vide jednako dobru, ako ne i bolju destinaciju za ulaganja u odnosu na Sjevernu Ameriku, uprkos recesiji na Starom kontinentu.

EU je, prema kineskim ulagačima, takođe bolje kotirana u odnosu na jugoistočnu Aziju, u kojoj živi veliki broj Kineza, saopštila je Trgovinska komora Evropske Unije u Kini.

“EU se smatra privlačnom za strane investicije, budući da nema mnogo tržišnih barijera niti protivljenja ulaganjima iz Kine na osnovu zaštite nacionalne bezbjednosti”, navodi se u izveštaju.

U anketi Trgovinske komore učestvovale su 74 kineske kompanije koje već posluju u EU. Oko 33 odsto firmi navelo je da je Unija pogodnija za ulaganje od Sjeverne Amerike, 45 odsto smatra da su uslovi jednaki, a 21 odsto da je EU manje pogodna.

U odnosu na jugoistočnu Aziju, EU kao povoljniju za investicije vidi 48 odsto kineskih firmi. Njih 28 odsto smatra da je Unija manje povoljna, a 24 odsto da su uslovi za ulaganje isti, prenosi b92.net.

Međutim, prema kineskim zvaničnim podacima, svega pet odsto kineskih inostranih investicija otišlo je u Evropu u periodu od 2004. do 2010.
Peking je prošle godine u inostranstvo investirao 77 milijardi dolara, što je za 28,6 odsto više u odnosu na 2011.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *