Merkelova očekuje dogovor o budžetu

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila optimizam u pogledu brzog postizanja sporazuma o dugoročnom budžetu Evropske unije.

Italijanski premijer Mario Monti je doputovao u Berlin, u okviru runde priprema za samit koji se naredne nedjelje održava u Briselu, a na kojem će lideri EU raspravljati o budžetu za period od 2014-2020. godine.

EU nije uspjela da na novembarskom sastanku postigne sporazum o budžetu vrijednom 1.000 milijardi eura.

“Veoma sam optimistična u pogledu dugoročnog budžeta EU i oko postizanja dogovora”, rekla je Merkelova.

Italija i Njemačka, kako je dodala, daju svoje doprinose budžetu, pa stoga dvije zemlje imaju zajedničke interese.

“Naravno da ovi razgovori neće teći glatko i možemo očekivati da će Italija pogurati svoje interese”, rekla je ona.

Monti je naglasio da doprinosi koje njegova zemlja izdvaja za budžet EU, nisu u skladu sa realnim prosperitom Italije. On je pozvao na reforme sistema olakšica i popusta “prema kojem su trenutno povlašćene izvesne zemlje, a koji finansiraju neke druge zemlje”.

“U poslednjih 10 godina Italija je postala donator, i platila je znatno više nego što bi mogla opravdati svojim relativnim nivoom prosperiteta, do te mjere da je u 2011. godini bila najveći donator za budžet EU”, rekao je Monti novinarima, prenosi b92.net.

Zvanični Rim smatra, istakao je Monti, “da je od ključnog značaja da plan o finansiranju EU bude osmišljen tako da podrži ekonomski rast, zapošljavanje i društveno-ekonomsku koheziju u Evropi”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *