Katalonija se žalila Briselu

Dodajte komentar

Vlasti španskog regiona Katalonije, koji je opterećen dugovima, žalile su se Evropskoj komisiji na odnos španske vlade prema ovoj oblasti u vezi sa politikom smanjenja deficita.

U pismu koje je 25. januara poslato komesaru EU za ekonomska i monetarna pitanja Oliju Renu navodi se da Madrid nije poštovao preporuke Brisela u vezi sa ravnomjernom raspodjelom budžetskih rezova.

„Nažalost, ovo nisu principi koje je španska vlada primijenila u određivanju regionalnih ciljeva, čime je nepotrebno povećala ogorčenost“, navodi se u pismu koje je poslao glavni katalonski ekonomista Andre Mas Kolel.

Evropska komisija vjerovatno neće preduzeti nikakvu akciju povodom ovog pisma, zato što politiku distribucije prihoda i troškova ostavlja nacionalnim vladama.

U političkom smislu, direktno obraćanje Katalonije Briselu moglo bi da iritira Madrid u vrijeme jačanja katalonskog separatističkog pokreta.

Katalonski predsjednik Artur Mas obećao je da će sljedeće godine biti održan referendum o otcjepljenju od Španije. On želi da Katalonija bude samostalna država u sastavu EU i evropske monetarne unije, prenosi Capital.

Španski premijer Marijano Rahoj smatra da bi takav referendum bio neustavan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *