Ukrajina traži 15 mlrd. $ od MMF-a

Dodajte komentar

Zvaničnici u Kijevu su izjavili da će sa predstavnicima MMF-a pregovarati o realizaciji ranije dogovorenog aranžmana u vrijednosti 15 milijardi dolara.

Taj program finansijske podrške MMF je odobrio Kijevu još u 2010. godini, a Ukrajina je trebalo cijelu sumu da dobije do kraja 2012.Ali, ubrzo nakon potpisivanja aranžmana saradnja dvije strane je prekinuta, jer vlada u Kijevu nije bila spremna na oštre reformske rezove i u okviru toga značajno povećanje cijene gasa.

Potpredsjednik ukrajinske vlade Sergej Arbuzov je izjavio uoči početka pregovora sa MMF-om da njegova zemlja treba da računa na sredstva Fonda, ali je izrazio pesimizam oko konačnog postizanja novog aranžmana.

Prema ocjeni eksperata, ukoliko se pregovori o dodjeli zajma MMF-a završe neuspjehom Ukrajina će morati da potraži nedostajuća sredstva na međunarodnom finanasijskom tržištu.

Arbuzov i ministar finansija Jurij Kolobov su sredinom ovog mjeseca boravili u SAD, gdje su razgovorali sa predstavnicima velikih investicionih kompanija, kako bi ispitali mogućnosti da iz tih izvora pokriju nedostajuća sredstva u budžetu zemlje.

Ukrajina, inače, duguje spoljnim povjeriocima više od sto milijardi dolara, a samo tokom prošle godine vlada je trebalo iz budžeta da obezbjedi, za servisiranje svih dužničkih obaveza, oko deset milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *